A nem hivatalos végeredmény szerint a cseh választók 77,3 százaléka igent, 22,7 százaléka nemet mondott a pénteken és szombaton lezajlott csehországi európai uniós népszavazáson. A referendumon, melyen nem volt érvényességi minimum, a választásra jogosultak 55,2 százaléka vett részt.

A CS and C közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Csehország Európai Unióhoz történő csatlakozását leginkább a fiatalabb és az idősebb generáció támogatta, míg a középkorúak valamivel tartózkodóbbak voltak.
Az idősebbek támogatása meglepetés, mert a korábbi felmérések azt jelezték, hogy köztük sokan ellenzik a csatlakozást. A jobboldali pártok hívei több mint 90 százalékos arányban voksoltak a csatlakozásra, míg a kommunisták körében a támogatás csak 46 százalékos volt. Ez is meglepetés, mert a párt vezetősége a csatlakozás elutasítását tanácsolta tagjainak.
A kétnapos népszavazás, amely az önálló Csehország történetében az első volt, a szomat délután két órai urnazárásig rendben zajlott le. Pénteken egy kisvárosban másfél órára le kellett állítani a voksolást, mert valaki azt állította, hogy pokolgépet helyezett el az egyik választóhelyiségben, a hír azonban vaklármának bizonyult.
A tíz tagjelölt ország közül tehát hetedikként Csehország is igent mondott az Európai Unióra. Málta, Szlovénia, Magyarország, Litvánia, Szlovákia és Lengyelország választópolgárai már korábban jóváhagyták az uniós csatlakozást. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét