Tetszett a cikk?

A nem hivatalos végeredmény szerint a cseh választók 77,3 százaléka igent, 22,7 százaléka nemet mondott a pénteken és szombaton lezajlott csehországi európai uniós népszavazáson. A referendumon, melyen nem volt érvényességi minimum, a választásra jogosultak 55,2 százaléka vett részt.

A CS and C közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Csehország Európai Unióhoz történő csatlakozását leginkább a fiatalabb és az idősebb generáció támogatta, míg a középkorúak valamivel tartózkodóbbak voltak.
Az idősebbek támogatása meglepetés, mert a korábbi felmérések azt jelezték, hogy köztük sokan ellenzik a csatlakozást. A jobboldali pártok hívei több mint 90 százalékos arányban voksoltak a csatlakozásra, míg a kommunisták körében a támogatás csak 46 százalékos volt. Ez is meglepetés, mert a párt vezetősége a csatlakozás elutasítását tanácsolta tagjainak.
A kétnapos népszavazás, amely az önálló Csehország történetében az első volt, a szomat délután két órai urnazárásig rendben zajlott le. Pénteken egy kisvárosban másfél órára le kellett állítani a voksolást, mert valaki azt állította, hogy pokolgépet helyezett el az egyik választóhelyiségben, a hír azonban vaklármának bizonyult.
A tíz tagjelölt ország közül tehát hetedikként Csehország is igent mondott az Európai Unióra. Málta, Szlovénia, Magyarország, Litvánia, Szlovákia és Lengyelország választópolgárai már korábban jóváhagyták az uniós csatlakozást. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit

Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina

Újabb négy országból jöhetnek az üzleti utazók

Újabb négy országból jöhetnek az üzleti utazók