Tetszett a cikk?

A szlovéniai Kranjban Szerbia és Montenegró válogatottja nyerte a vízilabda Európa-bajnokságot, miután a döntőben legyőzte Horvátország csapatát. A mérkőzés előtt, közben és után eddig csak a futball-huliganizmus történetéből ismert csetepaték zajlottak uszodán belül- és kívül. A zavargások reggelre diplomáciai bonyodalmakba torkollottak.

A zágrábi külügyminisztérium erélyes hangvételű diplomáciai jegyzékben tiltakozott a Horvátország belgrádi nagykövetség épületét ért vasárnapi támadás miatt. Korábban ugyanis szerbia-montenegrói vízilabda-válogatottnak a Szlovéniában rendezett Európa-bajnokságon aratott győzelme után, Belgrádban szerb szurkolók egy csoportja kövekkel dobálta meg a döntős ellenfél, Horvátország nagykövetségét, s behatoltak a diplomáciai külképviselet területére. A szurkolók már a mérkőzés alatt összecsaptak és rendfenntartóknak kellett közbelépniük.
Zágráb a jegyzékben pontos jelentést követelt a botrányos történésekről, továbbá a történtek kivizsgálását és a nagykövetséget ért kár megtérítését. A horvát külügyminisztérium kifejezte afölötti csodálkozását, hogy szerbia-montenegrói részről nem megfelelően mérték fel az Eb-döntő utáni kockázatot és nem tettek kellő óvintézkedéseket a horvát külképviselet védelmére. Rámutatott arra is, hogy a súlyos incidens semmiképpen sem felel meg a kétoldalú kapcsolatok elért szintjének és azt bizonyítja, hogy Szerbia és Montenegróban még mindig erőszakot fejtenek ki a kétoldalú viszony teljes rendezését elutasító erők.
Vasárnap, miután a a szerb-montenegrói csapat megnyerte a vízilabda EB-t, a szurkolók egy csoportja kövekkel dobálta meg a döntős ellenfél, Horvátország Belgrád közponrtjában lévő nagykövetségét, s behatolt a diplomáciai külképviselet területére. Később többezres tömeg gyűlt össze a Köztársaság téren és a belvárosi forgalom megbénult. Némi politikai színezetet kölcsönzött a népünnepélynek, hogy néhány szurkoló horvát zászlót égetett el Mihalj fejedelem szobránál, nyilvánvalóan válaszként arra, hogy a szlovéniai Kranjban lezajlott döntő után a horvát szurkolók vad rendbontásba kezdtek, s csak rohamrendőrök tudták útjukat állni. A szurkolótáborok már a mérközés alatt összecsaptak és a zavargásban a fején megsérült Nikola Kuljaca, a szerb-montenegrói válogatott játékosa; a rendbontásnak - melynek csak kommandósok tudtak véget vetni - közel kétszáz sérültje volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vihar előtti csend látható a lakáshiteleknél?

Vihar előtti csend látható a lakáshiteleknél?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések