A szlovéniai Kranjban Szerbia és Montenegró válogatottja nyerte a vízilabda Európa-bajnokságot, miután a döntőben legyőzte Horvátország csapatát. A mérkőzés előtt, közben és után eddig csak a futball-huliganizmus történetéből ismert csetepaték zajlottak uszodán belül- és kívül. A zavargások reggelre diplomáciai bonyodalmakba torkollottak.

A zágrábi külügyminisztérium erélyes hangvételű diplomáciai jegyzékben tiltakozott a Horvátország belgrádi nagykövetség épületét ért vasárnapi támadás miatt. Korábban ugyanis szerbia-montenegrói vízilabda-válogatottnak a Szlovéniában rendezett Európa-bajnokságon aratott győzelme után, Belgrádban szerb szurkolók egy csoportja kövekkel dobálta meg a döntős ellenfél, Horvátország nagykövetségét, s behatoltak a diplomáciai külképviselet területére. A szurkolók már a mérkőzés alatt összecsaptak és rendfenntartóknak kellett közbelépniük.
Zágráb a jegyzékben pontos jelentést követelt a botrányos történésekről, továbbá a történtek kivizsgálását és a nagykövetséget ért kár megtérítését. A horvát külügyminisztérium kifejezte afölötti csodálkozását, hogy szerbia-montenegrói részről nem megfelelően mérték fel az Eb-döntő utáni kockázatot és nem tettek kellő óvintézkedéseket a horvát külképviselet védelmére. Rámutatott arra is, hogy a súlyos incidens semmiképpen sem felel meg a kétoldalú kapcsolatok elért szintjének és azt bizonyítja, hogy Szerbia és Montenegróban még mindig erőszakot fejtenek ki a kétoldalú viszony teljes rendezését elutasító erők.
Vasárnap, miután a a szerb-montenegrói csapat megnyerte a vízilabda EB-t, a szurkolók egy csoportja kövekkel dobálta meg a döntős ellenfél, Horvátország Belgrád közponrtjában lévő nagykövetségét, s behatolt a diplomáciai külképviselet területére. Később többezres tömeg gyűlt össze a Köztársaság téren és a belvárosi forgalom megbénult. Némi politikai színezetet kölcsönzött a népünnepélynek, hogy néhány szurkoló horvát zászlót égetett el Mihalj fejedelem szobránál, nyilvánvalóan válaszként arra, hogy a szlovéniai Kranjban lezajlott döntő után a horvát szurkolók vad rendbontásba kezdtek, s csak rohamrendőrök tudták útjukat állni. A szurkolótáborok már a mérközés alatt összecsaptak és a zavargásban a fején megsérült Nikola Kuljaca, a szerb-montenegrói válogatott játékosa; a rendbontásnak - melynek csak kommandósok tudtak véget vetni - közel kétszáz sérültje volt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Wikipédián is szócikk lett az O1G

A Wikipédián is szócikk lett az O1G

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

Milliós a kár az Országház épületében a tüntetések után

Milliós a kár az Országház épületében a tüntetések után

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

Igazi erőgép: 12 GB RAM és bivalyerős chip van a Lenovo új androidos telefonjában

Igazi erőgép: 12 GB RAM és bivalyerős chip van a Lenovo új androidos telefonjában