Tetszett a cikk?

Legalább 30 tüntetőt vett őrizetbe az iráni rendőrség hétfőn Teheránban, ahol immár hatodik napjába lépett az egyetemisták kormányellenes megmozdulása.

Hétfőre virradóra diákok ezrei tüntettek Teheránban. Helyszíni beszámolók szerint lövések döreje is hallatszott az éjszaka, de ezek eredete egyelőre ismeretlen. Mint az előző öt éjszakán, hétfőn is emberek ezrei indultak el gépkocsikon az Amir Abad diáknegyed felé, amelyet szoros rendőrkordon vesz körül. A szélsőséges forradalmi gárdisták hétfő hajnalban is az utcákon voltak, de visszafogottabban viselkedtek, mint szombaton, amikor brutálisan léptek fel a tüntető diákok ellen.
Az iráni rendőrség legalább 30 tüntetőt őrizetbe vett a fővárosban – közölte a teheráni rendőrparancsnok, hozzátéve, hogy az érintett személyeket garázdaság miatt tartóztatták le. Az elmúlt hat napban a rendőrség adatai szerint tizenketten, más források szerint ötvenen sérültek meg. A dpa összesítése szerint az újabb letartóztatásokkal az őrizetbe vettek száma pedig eléri a 140-et.
Vasárnap este nemcsak a fővárosban, hanem a kelet-iráni Meshed városában is tüntettek a diákok. A fiatalok fő célpontja Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah, akit árulónak bélyegeznek meg. Kijut azonban a bírálatokból a magát reformernek valló Mohammed Hatami államfőnek is, akinek azt vetik a szemére, hogy 6 évi elnöksége alatt nem ért el érdemi változást az iráni belpolitikai életben.
Irán hétfőn hivatalosan tiltakozott az Egyesült Államoknál az iráni belügyekbe való amerikai beavatkozás miatt, miután a hét végén számos amerikai illetékes, köztük maga George Bush elnök is támogatásáról biztosította a tüntetéseket. Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő Teheránban elmondta, hogy hivatalos levelet juttattak el vasárnap az Egyesült Államok érdekeit Iránban képviselő svájci nagykövetséghez, s ebben erőteljesen tiltakoztak az amerikai beavatkozás miatt. Aszefi lehetségesnek tartotta, hogy Teherán az ügyben nemzetközi szervezetekhez fordul. Ugyanakkor lehetetlennek nevezte, hogy a jelenlegi helyzetben bármiféle párbeszéd alakulhatna ki Washington és Teherán között. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

Rejtélyes kóbor macska támadása miatt hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító gép

Rejtélyes kóbor macska támadása miatt hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító gép

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít