Legalább 30 tüntetőt vett őrizetbe az iráni rendőrség hétfőn Teheránban, ahol immár hatodik napjába lépett az egyetemisták kormányellenes megmozdulása.

Hétfőre virradóra diákok ezrei tüntettek Teheránban. Helyszíni beszámolók szerint lövések döreje is hallatszott az éjszaka, de ezek eredete egyelőre ismeretlen. Mint az előző öt éjszakán, hétfőn is emberek ezrei indultak el gépkocsikon az Amir Abad diáknegyed felé, amelyet szoros rendőrkordon vesz körül. A szélsőséges forradalmi gárdisták hétfő hajnalban is az utcákon voltak, de visszafogottabban viselkedtek, mint szombaton, amikor brutálisan léptek fel a tüntető diákok ellen.
Az iráni rendőrség legalább 30 tüntetőt őrizetbe vett a fővárosban – közölte a teheráni rendőrparancsnok, hozzátéve, hogy az érintett személyeket garázdaság miatt tartóztatták le. Az elmúlt hat napban a rendőrség adatai szerint tizenketten, más források szerint ötvenen sérültek meg. A dpa összesítése szerint az újabb letartóztatásokkal az őrizetbe vettek száma pedig eléri a 140-et.
Vasárnap este nemcsak a fővárosban, hanem a kelet-iráni Meshed városában is tüntettek a diákok. A fiatalok fő célpontja Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah, akit árulónak bélyegeznek meg. Kijut azonban a bírálatokból a magát reformernek valló Mohammed Hatami államfőnek is, akinek azt vetik a szemére, hogy 6 évi elnöksége alatt nem ért el érdemi változást az iráni belpolitikai életben.
Irán hétfőn hivatalosan tiltakozott az Egyesült Államoknál az iráni belügyekbe való amerikai beavatkozás miatt, miután a hét végén számos amerikai illetékes, köztük maga George Bush elnök is támogatásáról biztosította a tüntetéseket. Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő Teheránban elmondta, hogy hivatalos levelet juttattak el vasárnap az Egyesült Államok érdekeit Iránban képviselő svájci nagykövetséghez, s ebben erőteljesen tiltakoztak az amerikai beavatkozás miatt. Aszefi lehetségesnek tartotta, hogy Teherán az ügyben nemzetközi szervezetekhez fordul. Ugyanakkor lehetetlennek nevezte, hogy a jelenlegi helyzetben bármiféle párbeszéd alakulhatna ki Washington és Teherán között. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét