Tetszett a cikk?

A horvát külügyminiszter hétfőn lemondta szerbia-montenegrói látogatását, miután szerb vízilabda-szurkolók garázdálkodtak országa belgrádi nagykövetségén. A szerb-montenegrói külügyminisztérium elítélte az incidenst, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

Tonino Picula a montenegrói fővárost, Podgoricát kereste volna fel hétfőn és kedden, de szóvivője útján tudatta: a jelenlegi körülmények nem alkalmasak a vizitre. Picula előzőleg hivatalába kérette Milan Simurdics zágrábi szerb nagykövetet, s tiltakozó jegyzéket adott át neki.
A szerb-montenegrói külügyminisztérium hétfőn közleményében legélesebben elítélte az incidenst, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt Davor Bozinovics horvát nagykövetnél. A minisztérium tájékoztatta a külképviselet vezetőjét a rendbontók ellen foganatosított hatósági intézkedésekről. A tárca szerint a két ország kapcsolataiban jelentős előrelépés történt, és az incidens nem fogja veszélybe sodorni a kétoldalú viszony kedvező alakulását.
Vasárnap este diadalmas szerb szurkolók ezrei vonultak a belgrádi horvát nagykövetség elé, miután a szerbia-montenegrói vízilabda válogatott a szlovéniai Kranjban lezajlott Európa-bajnoki döntőben 9-8-ra legyőzte a horvát csapatot. A szerb drukkerek nacionalista dalokat énekeltek, kövekkel bedobták a nagykövetség ablakait, egy csoportjuk pedig felmászott az erkélyre, eltávolította a homlokzatról a horvát címert, és a horvát lobogót szerbbel cserélte fel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

Varga Mihály: Korai még az a kérdés, érheti-e hátrány a magyarokat a keleti vakcinák miatt

Varga Mihály: Korai még az a kérdés, érheti-e hátrány a magyarokat a keleti vakcinák miatt

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel