A horvát külügyminiszter hétfőn lemondta szerbia-montenegrói látogatását, miután szerb vízilabda-szurkolók garázdálkodtak országa belgrádi nagykövetségén. A szerb-montenegrói külügyminisztérium elítélte az incidenst, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

Tonino Picula a montenegrói fővárost, Podgoricát kereste volna fel hétfőn és kedden, de szóvivője útján tudatta: a jelenlegi körülmények nem alkalmasak a vizitre. Picula előzőleg hivatalába kérette Milan Simurdics zágrábi szerb nagykövetet, s tiltakozó jegyzéket adott át neki.
A szerb-montenegrói külügyminisztérium hétfőn közleményében legélesebben elítélte az incidenst, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt Davor Bozinovics horvát nagykövetnél. A minisztérium tájékoztatta a külképviselet vezetőjét a rendbontók ellen foganatosított hatósági intézkedésekről. A tárca szerint a két ország kapcsolataiban jelentős előrelépés történt, és az incidens nem fogja veszélybe sodorni a kétoldalú viszony kedvező alakulását.
Vasárnap este diadalmas szerb szurkolók ezrei vonultak a belgrádi horvát nagykövetség elé, miután a szerbia-montenegrói vízilabda válogatott a szlovéniai Kranjban lezajlott Európa-bajnoki döntőben 9-8-ra legyőzte a horvát csapatot. A szerb drukkerek nacionalista dalokat énekeltek, kövekkel bedobták a nagykövetség ablakait, egy csoportjuk pedig felmászott az erkélyre, eltávolította a homlokzatról a horvát címert, és a horvát lobogót szerbbel cserélte fel. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években