Egy európai nagyváros ellen hamarosan bekövetkező terrortámadás eshetőségére figyelmeztetett a nagy-britanniai belső elhárítás (MI5) vezetője egy keddi szakkonferencián. A szigetországban állandó a terrorakciók elleni készültség; az országban a második legnagyobb fokú terrorriadó van érvényben.

"Csak idő kérdése, mikor ér egy nyugati nagyvárost vegyi, biológiai vagy nukleáris eszközökkel végrehajtott terrortámadás" - fogalmazott Eliza Manningham-Buller, az MI5 vezetője. Konkrét helyszínt nem nevezett meg, de ezúttal először beszélt nyíltan a Nyugat-Európát fenyegető terrorveszélyről, amely ellen még hosszú ideig fog folytatódni a háború, melyben végérvényesen győzni talán nem is lehetséges - vélte.
A legvalószínűbb akció továbbra is az öngyilkos merénylet, de a terroristák egyre nagyobb számban részesülnek kiképzésben vegyi, biológiai, vagy nukleáris fegyverek használatára is - mondta. Szakértők szerint, ha ilyen fegyverekkel elkövetett támadásra kerülne sor, a legjobban az úgynevezett "piszkos bombától " kell tartani: ez olyan töltettel felszerelt robbanószerkezet, amely nagy mennyiségű port szétszórva egész városrészeket tehet lakhatatlanná.
A brit elhárítás vezetője potenciális elkövetőként a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokért felelős al-Kaidát is megnevezte: szerinte a szervezet még mindig képes nagyszabású akciók koordinálására, amint ezt a rijádi és a marokkói merényletek is bizonyítják.
Nagy Britannia hosszú idő óta készültségben van. Nemrég 2,5 tonnás betontömbökből kialakított kordonnal vették körül a londoni parlament közterületről megközelíthető részeit, amely a teherautóval elkövetett robbantásos merényleteket hivatott megakadályozni. Az utcákon jelentős számú, golyóálló mellénnyel és automata fegyverrel felszerelt rendőr járőrözik. Brit hírszerzési információk szerint az év elején az al-Kaida egy utasszállító repülőgép felrobbantására készült, ezért egy időre a hadsereg harckocszizó egységei vették át a Heathrow repülőtér ellenőrzését. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiemelten közhasznú beruházás lett az Opera felújítása

Kiemelten közhasznú beruházás lett az Opera felújítása

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Eszét vesztő ellenzékről ír a kormányoldali média

Eszét vesztő ellenzékről ír a kormányoldali média

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi