Tetszett a cikk?

Egy európai nagyváros ellen hamarosan bekövetkező terrortámadás eshetőségére figyelmeztetett a nagy-britanniai belső elhárítás (MI5) vezetője egy keddi szakkonferencián. A szigetországban állandó a terrorakciók elleni készültség; az országban a második legnagyobb fokú terrorriadó van érvényben.

"Csak idő kérdése, mikor ér egy nyugati nagyvárost vegyi, biológiai vagy nukleáris eszközökkel végrehajtott terrortámadás" - fogalmazott Eliza Manningham-Buller, az MI5 vezetője. Konkrét helyszínt nem nevezett meg, de ezúttal először beszélt nyíltan a Nyugat-Európát fenyegető terrorveszélyről, amely ellen még hosszú ideig fog folytatódni a háború, melyben végérvényesen győzni talán nem is lehetséges - vélte.
A legvalószínűbb akció továbbra is az öngyilkos merénylet, de a terroristák egyre nagyobb számban részesülnek kiképzésben vegyi, biológiai, vagy nukleáris fegyverek használatára is - mondta. Szakértők szerint, ha ilyen fegyverekkel elkövetett támadásra kerülne sor, a legjobban az úgynevezett "piszkos bombától " kell tartani: ez olyan töltettel felszerelt robbanószerkezet, amely nagy mennyiségű port szétszórva egész városrészeket tehet lakhatatlanná.
A brit elhárítás vezetője potenciális elkövetőként a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokért felelős al-Kaidát is megnevezte: szerinte a szervezet még mindig képes nagyszabású akciók koordinálására, amint ezt a rijádi és a marokkói merényletek is bizonyítják.
Nagy Britannia hosszú idő óta készültségben van. Nemrég 2,5 tonnás betontömbökből kialakított kordonnal vették körül a londoni parlament közterületről megközelíthető részeit, amely a teherautóval elkövetett robbantásos merényleteket hivatott megakadályozni. Az utcákon jelentős számú, golyóálló mellénnyel és automata fegyverrel felszerelt rendőr járőrözik. Brit hírszerzési információk szerint az év elején az al-Kaida egy utasszállító repülőgép felrobbantására készült, ezért egy időre a hadsereg harckocszizó egységei vették át a Heathrow repülőtér ellenőrzését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Mészáros érdekeltségébe kerültek a Szarvasi kávéfőző Andrássy úti ingatlanjai

Mészáros érdekeltségébe kerültek a Szarvasi kávéfőző Andrássy úti ingatlanjai

A "tisztelet jeleként" Donald Trumpra változtatnák egy park nevét Amerikában

A "tisztelet jeleként" Donald Trumpra változtatnák egy park nevét Amerikában