Tetszett a cikk?

Döntő jelentőséggel bírhat Slavomir Bandjur, a belgrádi központi börtön egyik alkalmazottjának bejelentése, miszerint a szerb miniszterelnök, Zoran Gyingyics márciusi meggyilkoltatását megelőzően látogatást tett a zimonyi klán vezetője, Dusan Szpaszojevics Siptar villájában. A zimonyi klánt tartják felelősnek a miniszterelnök elleni merényletért.

Banjur azon a konferencián tette a váratlan bejelentést, amelyet a volt jugoszláv államfő, Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) szervezett. A börtönalkalmazott azt is hozzátette, hogy mialatt Siptar és Mile Lukovics Kum - a zimonyi klán két vezetője - a börtönben tartózkodott, Cedomir Jovanovics miniszterelnök-helyettes többször meglátogatta őket. A látogatásokról a börtön igazgatója, Dragisa Blanusa is tudott.
A börtönben tartozkodó Siptarról és Kumról az a hír járta, hogy a nekik nyújtott szolgálatokért különböző ellenszolgáltatásokat tettek. Dragan Vulics igazságügyminiszter páldaul lakást kapott cserébe a Siptaréknak nyújtott segítségért. Bandjur is azért kereste fel Siptart villájában a maffiavezér szabadulása után, hogy segítséget kérjen tőle lakásgondjai miatt. Ekkor látta Zoran Gyingyicset kijönni Siptar villájából.
A DSS több okból is kérdőre vonta a kormányt. Arra kéri a meggyilkolt miniszterelnök pártját, tegye közzé annak a politikusnak a nevét, aki többször látogatta Siptart és segített neki a kiszabadulásban. Azt is kifogásolták a konferencián, hogy miért romboltatták le Siptar házát, amelynek biztonsági videorendszere értékes információkat rejthetett.
A ház lerombolására egyébként azután került sor, hogy a rendőrség lecsapott a két maffiavezérre a miniszterelnök elleni merénylet utáni hajtóvadászat során, s a több ezer másik elfogott bűnözővel ellentétben megölte őket. A zimonyi klán "triójából" így már csak a harmadik, szökésben lévő tag van életben.
Bandjur állításainak következményei egyenlőre felmérhetetlenek, ő röviden a következőképpen kommentálta az esetet : "Győzzön az igazság". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét