Néhány órával egymást követően az Iráni Népi Modzsahed Szervezet két szimpatizánsa, két nő gyújtotta fel magát a francia kémelhárító szolgálat épületének közelében tiltakozásul amiatt, hogy a francia terroristaelhárító erők kedd hajnalban látványos rajtaütéssel őrizetbe vették a teheráni kormánnyal szemben álló fegyveres szervezet csaknem százhatvan aktivistáját. Iránban közben újabb tüntetéshullám vonult végig az ország hat vidéki városán.

A magát felgyújtó egyik, 40 év körüli nő az arcán és a mellén súlyos égési sérüléseket szenvedett, a másik állapotáról egyelőre nincs hír. Egy férfi még kedden felgyújtotta magát az Ellenállás Nemzeti Tanácsa (NCR) által szervezett londoni tüntetés során, a francia nagykövetség előtt. A férfi életét a nagykövetség egyik őre, majd a helyszínre érkező rendőrök probálták megmenteni, takarót dobva az égő testre.
A francia biztonsági szolgálatok által kedden előállított irániak közül szerdán délelőtt még 26 főt tartottak őrizetben. Az iráni mollák uralmát elutasító mozgalom félszáz szimpatizánsa szerda kora reggel gyűlt össze a francia kémelhárító szolgálat (DST) irodája közelében, hogy elítélje az előző napi példátlan razziát és a letartóztatásokat. A teheráni mollák rezsimjének radikális ellenzékét alkotó modzsahedek 1981 óta a francia kormány tudtával (és beleegyezésével) telepedtek meg Párizs környékén, terrorcselekményekkel eddig nem hozták őket összefüggésbe.
A francia lapok többsége szerdán kettős célú politikai gesztust gyanít a keddi példátlan méretű, nagy publicitással övezett rendőrségi akció mögött, amelyben egy kisebb hadsereg, 1300 rohamrendőr, terroristaelhárító és csendőr vett részt. A baloldali orientációjú Libération úgy véli, Párizs egyfelől közel-keleti közvetítői szerepének kívánt megágyazni, másrészt a "terroristaellenes" fellépés révén az amerikaiak szemében kívánta megfényesíteni az előző hónapokban kissé elszürkült tekintélyét. A konzervatív sajtó vezető lapja, a Le Figaro Kelet-szakértője szerint vagy arról van szó, hogy Párizs (a terroristaellenes küzdelemben) tett nagy szolgálatot az Egyesült Államoknak, vagy épp ellenkezőleg, kicsit be akart segíteni a Wsshingtonnal feszült viszonyban álló Teheránnak, amikor lecsapott a rezsim legnagyobb külföldi ellenzékére. ( Az iráni kormány kedden hivatalos közleményben üdvözölte "pozitív lépésként" a francia rendőri akciót.)
A razzia során, amelyet a belbiztonsági erők, a terroristaellenes rohambrigádok, és a bünügyi rendőrség hajtot végre, 159 személyt állítottak elő. Nicolas Sarkozy belügyminiszter szerint a razzia fő célpontja az NCR volt. A letartóztatottak között szerepelt a szervezet vezetőjének, Maszud Radzsavinak a felesége is, akit ' Irán leendő elnöknőjének" jelöltek. A szervezet 2002 májusa óta szerepel az USA és az EU terrorista szervezeteket felsoroló listáján. A rendőrségi művelet során legfoglaltak többek között ötmillió dollár készpénzt, dokumentumokat tucatjait és számítógép-merevlemezeket.
Iránban közben újabb tüntetések robbantak ki, ezúttal vidéki városokban. Az ország délkeleti részén fekvő Kermán, az északnyugati Tebriz, az északkeleti Meshed, a délnyugati Jazd és Siráz és az ország középső részén fekvő Iszfahán volt a helyszíne a tüntetők és a rendőri erők között lezajlott újabb összetűzéseknek. A tüntetésekben elsősorban diákok, illetve a közéjük sodródott " bajkeverők" vettek részt. Miközben a tüntetők köveket hajigáltak a karhatalmi erőkre, a rendőrség könnygázzal probálta szétoszlatni a tömeget. Tebrizben az utóbbi két nap alatt 90 ember került rendőri őrizetbe, s a helyi egyetem épületét is körülzárta itt a rendőrség.
A tüntetéshullám már nyolc napja zajlik Iránban. A tüntetők az egyetemek magánosítása, a tandíj bevezetése ellen kezdtek tiltakozni, de hamarosan az iráni állam teokratikus berendezkedését támadták. Az amerikai kormányzat támogatja a tüntetéseket; Bush elnök szerint az általa a "gonosz tengelyébe" sorolt teheráni kormány elleni fellépés "a szabadságvágy megnyilvánulása". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra

„Mondtam, hogy ne csinálja!” - a bőnyi rendőrgyilkos felesége is hallható a segélyhívásról készült hangfelvételen

„Mondtam, hogy ne csinálja!” - a bőnyi rendőrgyilkos felesége is hallható a segélyhívásról készült hangfelvételen

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet