Tetszett a cikk?

Két iráni nő és egy férfi gyújtotta fel magát Párizsban, tiltakozásul egy iráni fegyveres ellenzéki szervezet tagjainak előző napi begyűjtése és kihallgatása ellen. Az egyik nő belahalt sérüléseibe. Svájcban szintén önmaga felgyújtásával próbált tiltakozni egy iráni férfi, de akcióját a rendőrség megakadályozta.

A francia kémelhárítás (DTS) kedden tartóztatott le több, a Nép Mudzsahedinjei nevű, terrorizmussal is vádolt iráni ellenzéki szervezethez tartozó aktivistát. A kémelhárítás párizsi irodája előtt önmagukat felgyújtó irániak a keddi rendőrségi akció ellen tiltakoztak, akárcsak az az iráni férfi, aki szerdán Svájc párizsi nagykövetsége előtt próbálta felgyújtani magát, ám ezt a rendőrök megakadályozták.
Tiltakozó megmozdulás színhelye volt szerdán Auvers-d'Oise villanegyed is, ahol 1981 óta élnek az iráni ellenzékiek. A fogságban lévők elengedését követelő demonstrációhoz a település más lakói is csatlakoztak. Az LCI hírtévének nyilatkozva a helyiek hangsúlyozták, hogy iráni szomszédaikat sosem tekintették terroristáknak, azért mert politikailag szemben állnak a teheráni iszlámista kormányzattal. A francia hatóságok mindeddig politikai menekültként kezelték a mudzsahedeket, és szabályos tartózkodási engedélyt biztosítottak számukra.
Jean-Francois Copé kormányszóvivő szerint a 1300 kommandós, terroristaelhárító és csendőr részvételével - a kamerák előtt - végrehajtott látványos nagy rendőrségi rajtaütést az indokolta, hogy a teheráni redszerrel szembenálló mozgalom tagjai "illegális és veszélyes tevékenységet" folytattak Franciaországban. Hivatkozott arra is, hogy a szervezet 2002-ben felkerült az Európai Unió terrorista szervezeteket felsoroló listájára, és hogy az Egyesült Államok is ilyen szervezetként kezeli őket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért