Tetszett a cikk?

A francia központi bank bankbotrányba keveredett elnökét, Jean-Claude Trichet-t szerdán felmentette a párizsi bíróság, és ezzel elhárult az akadály az elől, hogy Wim Duisenberg utódjaként beiktassák az Európai Központi Bank (EKB) elnöki pozíciójába. Az államügyészség közölte, nem él fellebbezési jogával, így a döntés végleges.

Trichet-t, mint a francia kormány kincstárügyi hivatalának vezetőjét azzal vádolták, hogy felelős az akkor még állami tulajdonban lévő Crédit Lyonnais pénzintézet könyveinek az 1990-es évek elején történt meghamisításáért. Az ügyész legkevesebb tíz hónapos börtönbüntetést kért Trichet-re, aki mellett további nyolc személy ellen emeltek vádat Franciaország háborús évek utáni legnagyobb pénzügyi botrányában.
Az Európai Unió vezetői e hét végén Görögországban, Athénban rendeznek csúcstalálkozót, és ezen várhatóan gyors döntést hoznak Trichet beiktatásáról. Wim Duisenberg eredetileg 68. születésnapján, július 9-én akart távozni hivatalából, de az európai kormányfők kérésére hozzájárult ahhoz, hogy a Trichet-ügy tisztázásáig hivatalában maradjon. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától

Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat