Az izraeli hadsereg megkezdte egy illegálisan épített zsidó telep lebontását csütörtökön a ciszjordániai Náblusz közelében. Az izraeli katonai rádió jelentése szerint ez az első lakott zsidó kolónia, amelyet az Akabában tartott június 4-i izraeli-amerikai-palesztin csúcstalálkozó óta lebontanak.

Az izraeli hadsereg rádiója korábban az jelentette, hogy a legfelsőbb bíróság határozata nyomán elhalasztották a ciszjordániai Micpa Jichár zsidó település bontásának megkezdését. A munkákat szerda éjjel kellett volna megkezdeni, de a településen lakó izraeli családok felszólították a megszállt területeken élő telepesek vezetőit: akadályozzák meg az épületek elbontását. A közeli telepek mintegy 200 - jobbára fiatal - lakója autókkal, égő gumikkal zárta le az utat a helyszínre érkező rendőrök és katonai alakulatok elől. A telep lebontásához Colin Powell amerikai külügyminiszter térségbe érkezése előtt láttak neki az izraeli hatóságok.
A Reuters hírügynökség jelentése szerint a telepesek vezetői elhatározták, hogy Micpa Jichár településből jelképet csinálnak. A telep megóvása a lebontástól jelképe kíván lenni az egész "útitervvel" (a palesztin állam 2005-ig való létrehozását előirányzó béketervvel) való szembenállásuknak. A telepesek vezetői felszólították a Jordán folyó nyugati partján élő összes telepest, hogy tömegestül keljenek Micpa Jichár védelmére. Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország közös béketervének egyik fontos előírása, hogy Izraelnek le kell bontania az engedély nélkül épített zsidó telepeket a palesztin területeken. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk