Tetszett a cikk?

Az izraeli hadsereg megkezdte egy illegálisan épített zsidó telep lebontását csütörtökön a ciszjordániai Náblusz közelében. Az izraeli katonai rádió jelentése szerint ez az első lakott zsidó kolónia, amelyet az Akabában tartott június 4-i izraeli-amerikai-palesztin csúcstalálkozó óta lebontanak.

Az izraeli hadsereg rádiója korábban az jelentette, hogy a legfelsőbb bíróság határozata nyomán elhalasztották a ciszjordániai Micpa Jichár zsidó település bontásának megkezdését. A munkákat szerda éjjel kellett volna megkezdeni, de a településen lakó izraeli családok felszólították a megszállt területeken élő telepesek vezetőit: akadályozzák meg az épületek elbontását. A közeli telepek mintegy 200 - jobbára fiatal - lakója autókkal, égő gumikkal zárta le az utat a helyszínre érkező rendőrök és katonai alakulatok elől. A telep lebontásához Colin Powell amerikai külügyminiszter térségbe érkezése előtt láttak neki az izraeli hatóságok.
A Reuters hírügynökség jelentése szerint a telepesek vezetői elhatározták, hogy Micpa Jichár településből jelképet csinálnak. A telep megóvása a lebontástól jelképe kíván lenni az egész "útitervvel" (a palesztin állam 2005-ig való létrehozását előirányzó béketervvel) való szembenállásuknak. A telepesek vezetői felszólították a Jordán folyó nyugati partján élő összes telepest, hogy tömegestül keljenek Micpa Jichár védelmére. Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország közös béketervének egyik fontos előírása, hogy Izraelnek le kell bontania az engedély nélkül épített zsidó telepeket a palesztin területeken. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi történik az agyunkban, amikor új nyelvet tanulunk?

Mi történik az agyunkban, amikor új nyelvet tanulunk?

A magyarok 90 százaléka otthon tölti elektromos autóját, de miért?

A magyarok 90 százaléka otthon tölti elektromos autóját, de miért?

Itt a NASA újabb sikere: 10 percre elég oxigént termelt a Marson a Perseverance

Itt a NASA újabb sikere: 10 percre elég oxigént termelt a Marson a Perseverance