Tetszett a cikk?

Szerbia-Montenegró csütörtökön hivatalosan kérte felvételét a NATO békepartnerségi programjába, jóllehet tisztában van azzal, hogy nincs esélye a felvételre, amíg vissza nem vonja a NATO-tagállamok ellen benyújtott háborús kártérítési keresetét.

Goran Svilanovic külügyminiszter csütörtökön átadta a felvételi kérelmet Charles Crawfordnak, Nagy-Britannia belgrádi nagykövetének, aki a békepartnerségi program belgrádi koordinátora. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a programhoz való csatlakozás hozzájárulna a reformok folytatásához, kiváltképpen a hadsereg átalakításához. Svilanovic szerint a felvételi kérelemmel az ország azon szándékát is kifejezi, hogy mihamarabb csatlakozni kíván az euroatlanti intézményekhez.
A békepartnerségi programhoz való csatlakozás - az Európa Tanácsba való felvétel mellett - már tavaly is az ország elsődleges külpolitikai célja volt. Belgrád azt ígéri, hogy az év végéig teljesíti a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésre vállalt összes kötelezettségét, ami az egyik feltétele a NATO-programhoz való csatlakozásnak. Egyelőre azonban az ország nem tudja teljesíteni a második feltételt, ami nem más. mint a NATO-tagállamok ellen benyújtott háborús kártérítési kereset visszavonása.
A négy évvel ezelőtti NATO-bombázás miatt Belgrád 1999-ben, még a milosevici uralom idején népirtás címén beperelte a katonai szövetség nyolc tagállamát a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. Emellett azonban Bosznia és Horvátország külön-külön ugyancsak népirtás címen háborús keresetet nyújtott be Jugoszlávia, illetve jogutódja: Szerbia és Montenegró ellen, ugyanennél a bíróságnál. Mivel Szarajevó és Zágráb által kért háborús kártérítési összeg dollármilliárdokra rúg, Belgrád nem kívánja visszavonni a NATO elleni keresetét mindaddig, amíg Bosznia és Horvátország nem teszi meg ugyanezt vele szemben.
Boris Tadic védelmi miniszter május elején a NATO brüsszeli központjában járt, s látogatása után úgy nyilatkozott, hogy a békepartnerségi programhoz való csatlakozásban egyelőre áthidalhatatlan akadályt jelent a NATO-tagállamok ellen benyújtott kereset. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem

Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem

Autóroncsot fogtak a forgalomban a szolnoki rendőrök

Autóroncsot fogtak a forgalomban a szolnoki rendőrök