Keresetet nyújtottak be George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő ellen Belgiumban az iraki háborúért őket terhelő felelősség megállapítására. A kereseteket a belga hatóságok az amerikai, illetve a brit igazságszolgáltatás hatáskörébe utalták; egy ellenzéki párt ugyanakkor Louis Michel belga külügyminisztert is felelősségre vonná.

A két bírósági kereset Bush és Blair mellett az iraki háborúért viselt felelősség megállapítását kéri Colin Powell amerikai külügyminiszter, Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és Tommy Franks amerikai tábornok esetében is. Egy harmadik keresetet is benyújtottak, amely az Irakban és a 2001-ben Afganisztánban folytatott háborúért viselt felelősség megállapítását kéri ugyancsak Bush és Rumsfeld, továbbá John Ascroft amerikai igazságügyi miniszter, Condoleeza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó és Paul Wolfowitz védelmi miniszter helyettese esetében. A belga illetékesek nem közölték, kik nyújtották be a kereseteket.
A háborús és emberiesség elleni bűntettekre vonatkozó, "egyetemes felelősségről" szóló belga törvény elvi felhatalmazást ad a belga bíróságoknak a háborús bűnökkel, tömeggyilkossággal, emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt személyek felelősségre vonására, bárhol követték is el azokat. Eddig Bush amerikai elnökön és a brit kormányfőn kívül már Ariel Saron izraeli miniszterelnök, Jasszer Arafat palesztin elnök, Fidel Castro kubai elnök ellen is nyújtottak már be keresetet.
A vitákat kiváltó törvény most a bela kormányra is visszaütött: egy ellenzéki párt Louis Michel külügyminisztert kívánja felelősségre vonni a jogszabály megsértése címén. A Michelt ért vád hátterében az áll, hogy a miniszter a múlt évben felhatalmazást adott 5500 gépfegyver eladására a fegyveres konfliktus sújtotta Nepálba, noha a belga törvények tiltják a fegyverszállításokat polgárháború sújtotta országokba. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan az európai szocialisták listavezetője

Megvan az európai szocialisták listavezetője

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik