Tetszett a cikk?

Keresetet nyújtottak be George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő ellen Belgiumban az iraki háborúért őket terhelő felelősség megállapítására. A kereseteket a belga hatóságok az amerikai, illetve a brit igazságszolgáltatás hatáskörébe utalták; egy ellenzéki párt ugyanakkor Louis Michel belga külügyminisztert is felelősségre vonná.

A két bírósági kereset Bush és Blair mellett az iraki háborúért viselt felelősség megállapítását kéri Colin Powell amerikai külügyminiszter, Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és Tommy Franks amerikai tábornok esetében is. Egy harmadik keresetet is benyújtottak, amely az Irakban és a 2001-ben Afganisztánban folytatott háborúért viselt felelősség megállapítását kéri ugyancsak Bush és Rumsfeld, továbbá John Ascroft amerikai igazságügyi miniszter, Condoleeza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó és Paul Wolfowitz védelmi miniszter helyettese esetében. A belga illetékesek nem közölték, kik nyújtották be a kereseteket.
A háborús és emberiesség elleni bűntettekre vonatkozó, "egyetemes felelősségről" szóló belga törvény elvi felhatalmazást ad a belga bíróságoknak a háborús bűnökkel, tömeggyilkossággal, emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt személyek felelősségre vonására, bárhol követték is el azokat. Eddig Bush amerikai elnökön és a brit kormányfőn kívül már Ariel Saron izraeli miniszterelnök, Jasszer Arafat palesztin elnök, Fidel Castro kubai elnök ellen is nyújtottak már be keresetet.
A vitákat kiváltó törvény most a bela kormányra is visszaütött: egy ellenzéki párt Louis Michel külügyminisztert kívánja felelősségre vonni a jogszabály megsértése címén. A Michelt ért vád hátterében az áll, hogy a miniszter a múlt évben felhatalmazást adott 5500 gépfegyver eladására a fegyveres konfliktus sújtotta Nepálba, noha a belga törvények tiltják a fegyverszállításokat polgárháború sújtotta országokba. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

300 lóerő 3 hengerből, a Toyota GR Yaris egy kis energiabomba lett

300 lóerő 3 hengerből, a Toyota GR Yaris egy kis energiabomba lett

Uniós csúcs: a helyzet súlyos, maradnak a korlátozások

Uniós csúcs: a helyzet súlyos, maradnak a korlátozások