Tetszett a cikk?

Az Európai Unió (EU) majdani kormányközi konferenciájának alapdokumentumaként a szaloniki félévzáró EU-csúcstalálkozó résztvevői pénteken elfogadták az európai alkotmány tervezetét - jelentette be a vendéglátó Görögország miniszterelnöke, Kosztasz Szimitisz.

A Szalonikitól száz kilométerre, a Halkidiki félszigeti Porto Carras üdülőtelepén a tizenöt tagország és tíz csatlakozó állam vezetőinek részvételével megnyílt találkozón várhatólag állást foglalnak arról, hogy a kormányok képviselői milyen időkeretben dolgozzák ki az alkotmányos szerződés végleges szövegét, amelyet azután a kormányok képviselőin kívül a parlamenteknek és - néhány országban - népszavazásnak is szentesítenie kell majd. Az elképzelések szerint az év második felében zajlanának a kormányközi tárgyalások, de átnyúlhatnak a jövő évre is, hogy a most csatlakozó tíz ország is teljes jogú részese lehessen a megbeszéléseknek.
Az Európa jövőjét kidolgozó konvent elnöke, a tervezetet beterjesztő francia Valéry Giscard d'Estaing személyesen jelent meg, hogy védelmébe vegye a Brüsszelben múlt héten elfogadott szöveget.
Magyarországot a csúcson Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László külügyminiszter és Juhász Endre európai integrációs ügyekben illetékes tárca nélküli miniszter képviseli. Kovács László az első ülést követően elmondta: a konferencia munkájának menetrendjét illetően Magyarország nem kötelezte el magát, csupán ahhoz ragaszkodik, hogy a tárgyalások az EU-csatlakozásról tartandó utolsó népszavazás után kezdődjenek, a szerződést pedig a jövő év május 1-jén esedékes csatlakozások után írják alá.
A csúcs tegnapi ülésének témája az EU közös bevándorlási és menekültügyi politikája, valamint külső határainak ellenőrzése volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón, ahogy szabadon engednek egy jaguárcsaládot Argentínában

Videón, ahogy szabadon engednek egy jaguárcsaládot Argentínában

V8 helyett villany: Magyarországon az elektromos Ford Mustang Mach-E, kipróbáltuk

V8 helyett villany: Magyarországon az elektromos Ford Mustang Mach-E, kipróbáltuk

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről