Az Európai Unió (EU) majdani kormányközi konferenciájának alapdokumentumaként a szaloniki félévzáró EU-csúcstalálkozó résztvevői pénteken elfogadták az európai alkotmány tervezetét - jelentette be a vendéglátó Görögország miniszterelnöke, Kosztasz Szimitisz.

A Szalonikitól száz kilométerre, a Halkidiki félszigeti Porto Carras üdülőtelepén a tizenöt tagország és tíz csatlakozó állam vezetőinek részvételével megnyílt találkozón várhatólag állást foglalnak arról, hogy a kormányok képviselői milyen időkeretben dolgozzák ki az alkotmányos szerződés végleges szövegét, amelyet azután a kormányok képviselőin kívül a parlamenteknek és - néhány országban - népszavazásnak is szentesítenie kell majd. Az elképzelések szerint az év második felében zajlanának a kormányközi tárgyalások, de átnyúlhatnak a jövő évre is, hogy a most csatlakozó tíz ország is teljes jogú részese lehessen a megbeszéléseknek.
Az Európa jövőjét kidolgozó konvent elnöke, a tervezetet beterjesztő francia Valéry Giscard d'Estaing személyesen jelent meg, hogy védelmébe vegye a Brüsszelben múlt héten elfogadott szöveget.
Magyarországot a csúcson Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László külügyminiszter és Juhász Endre európai integrációs ügyekben illetékes tárca nélküli miniszter képviseli. Kovács László az első ülést követően elmondta: a konferencia munkájának menetrendjét illetően Magyarország nem kötelezte el magát, csupán ahhoz ragaszkodik, hogy a tárgyalások az EU-csatlakozásról tartandó utolsó népszavazás után kezdődjenek, a szerződést pedig a jövő év május 1-jén esedékes csatlakozások után írják alá.
A csúcs tegnapi ülésének témája az EU közös bevándorlási és menekültügyi politikája, valamint külső határainak ellenőrzése volt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Vadai szerint Kövér lef*szozott egy MSZP-s képviselőt hétfőn a parlamentben

Vadai szerint Kövér lef*szozott egy MSZP-s képviselőt hétfőn a parlamentben

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Elektromos triciklikkel erősít a posta

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek