Az emberi jogok tiszteletben tartására sürgette az Amnesty International (AI) Irakban az Egyesült Államok vezette koalíciós erőket, mondván, hogy az amerikai és brit erők nem védik eléggé az iraki lakosságot.

A londoni székhelyű nemzetközi emberjogi szervezet pénteken Ammánban közzétett közleményében rámutatott arra, hogy az Irakból visszatérők beszámolói szerint a megszálló hatalmak - az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - nem nőnek fel kötelezettségeikhez az iraki lakosság biztonságát és jólétét illetően.
Az AI egyebek közt azzal vádolta a koalíciós erőket, hogy több mint kétezer irakit gyűjtőtáborokban tart, miközben nem biztosítja számukra a családjukkal, ügyvédjükkel való kapcsolattartást. A koalíciós erők jogi illetékesei Irakban a héten azt közölték, hogy átlagosan 1300 foglyot tartanak egy iraki repülőtéren kialakított fő gyűjtőtáborban. Ezek a fogvatartottak, akik száma napról-napra változik, nem azonosak a hadifoglyokkal.
"Irak, kinek a nevében" című jelentését az AI az Ammánban a hét végén megrendezendő Világgazdasági Fórum tanácskozásához időzítette, amelynek központi témája Irak jövője és újjáépítése lesz. Emlékeztetve a koalíció tagjai által a háború előtt hangoztatott aggodalmakra az iraki emberi jogokat illetően, a nemzetközi emberjogi szervezet rámutatott: ha azok valódiak voltak, az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának nyilvánvalóvá kell tennie, hogy az újjáépítési folyamatban elsődleges figyelmet szentel az emberi jogoknak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karácsonyi meglepetés: két új sportkocsit leplezett le a Porsche

Karácsonyi meglepetés: két új sportkocsit leplezett le a Porsche

Több európai nagyvárosban is tüntetnek magyarok a túlóratörvény miatt

Több európai nagyvárosban is tüntetnek magyarok a túlóratörvény miatt

A kormányzati milliárdok mellett a Fidesz frakciója is költött 50 milliócskát a Brüsszel elleni háborúra

A kormányzati milliárdok mellett a Fidesz frakciója is költött 50 milliócskát a Brüsszel elleni háborúra

Leaszfaltozták az utat Németh Szilárd háza előtt

Leaszfaltozták az utat Németh Szilárd háza előtt

A halak  szeretik a bort - mi is

A halak szeretik a bort - mi is

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát