Tetszett a cikk?

Az emberi jogok tiszteletben tartására sürgette az Amnesty International (AI) Irakban az Egyesült Államok vezette koalíciós erőket, mondván, hogy az amerikai és brit erők nem védik eléggé az iraki lakosságot.

A londoni székhelyű nemzetközi emberjogi szervezet pénteken Ammánban közzétett közleményében rámutatott arra, hogy az Irakból visszatérők beszámolói szerint a megszálló hatalmak - az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - nem nőnek fel kötelezettségeikhez az iraki lakosság biztonságát és jólétét illetően.
Az AI egyebek közt azzal vádolta a koalíciós erőket, hogy több mint kétezer irakit gyűjtőtáborokban tart, miközben nem biztosítja számukra a családjukkal, ügyvédjükkel való kapcsolattartást. A koalíciós erők jogi illetékesei Irakban a héten azt közölték, hogy átlagosan 1300 foglyot tartanak egy iraki repülőtéren kialakított fő gyűjtőtáborban. Ezek a fogvatartottak, akik száma napról-napra változik, nem azonosak a hadifoglyokkal.
"Irak, kinek a nevében" című jelentését az AI az Ammánban a hét végén megrendezendő Világgazdasági Fórum tanácskozásához időzítette, amelynek központi témája Irak jövője és újjáépítése lesz. Emlékeztetve a koalíció tagjai által a háború előtt hangoztatott aggodalmakra az iraki emberi jogokat illetően, a nemzetközi emberjogi szervezet rámutatott: ha azok valódiak voltak, az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának nyilvánvalóvá kell tennie, hogy az újjáépítési folyamatban elsődleges figyelmet szentel az emberi jogoknak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is