Trianon traumája nyilvánvalóan él a magyarokban, ellenben ha valakit zavar a magyarok „határon átívelő egyesítése", az nyilván nincs tisztában azzal, hogy a régió stabilitását épp ez a folyamat képes szavatolni - írja hétfőn a liberális szlovák lap, a SME.

A cikkíró, Lovász Attila egy volt baloldali szlovák parlamenti képviselő, Peter Weiss korábbi - a kedvezménytörvény ellen szóló és magyar határrevíziós törekvésekre gyanakvó - írására reagálva, Weiss-szel vitatkozva emlékeztet arra, hogy a mai Magyarországon "nincs olyan reális politikai erővel bíró politikus, aki egyáltalán álmodni merne a határrevízióról".
Nem veszélyes és nem is precedens nélküli az, amit Mádl Ferenc magyar államfő felvetett, amikor arról beszélt, hogy az európai alaptörvényben rögzíteni kell a kisebbségek kollektív jogait – írja, és emlékeztet rá, hogy Európa virágzó és stabilitást élvező országaiban igenis működik a kollektív jogok intézménye.
„Számos magyarnak a kedvezménytörvény elégtételt jelent, amiért Budapest negyven évig rájuk se hederített. Mások anyagi segítségnek tekintik, ám ez a felfogás Szlovákiában inkább sértő lenne. Vannak, akiket kellemes érzéssel tölt el a tudat, hogy magyarigazolványnak lehetnek a tulajdonosai, míg vannak olyanok is, akik nem kérnek belőle, mert sértőnek találják, hogy hivatalos pecséttel hitelesítsék nemzeti érzésüket" – fogalmaz a lap.
A cikkíró szerint a kedvezménytörvény problémája valami másban gyökerezik. – Lám, a máskor eufémizmusokra hajlamos szlovák kormányfő, Mikulás Dzurinda – most, amikor állítólag a szlovákok diszkriminációja fenyeget – keményen a sarkára áll, de azt egyelőre nem mondja meg, hogy miben diszkriminál a magyar jogszabály. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői pedig a nevüket adják a kedvezménytörvény módosításához, miközben ott ülnek a magyar jogszabályt visszautasító szlovák kormányban. Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa az uniós országok jogrendjével összeegyeztethetetlennek nevezi a kedvezménytörvényt, pedig az uniós országokban sokkal bőkezűbben kezelik a kisebbségi jogokat. A volt magyar miniszterelnök, Orbán Viktor belpolitikai célokra használta fel a kedvezménytörvényt és ugyanezt teszi Orbán "egykori igen jó barátja, Dzurinda is" – sorakoztatja fel az ellentmondó körülményeket a SME szerzője. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Fülke: A rendszer meztelen

Fülke: A rendszer meztelen