Tetszett a cikk?

Trianon traumája nyilvánvalóan él a magyarokban, ellenben ha valakit zavar a magyarok „határon átívelő egyesítése", az nyilván nincs tisztában azzal, hogy a régió stabilitását épp ez a folyamat képes szavatolni - írja hétfőn a liberális szlovák lap, a SME.

A cikkíró, Lovász Attila egy volt baloldali szlovák parlamenti képviselő, Peter Weiss korábbi - a kedvezménytörvény ellen szóló és magyar határrevíziós törekvésekre gyanakvó - írására reagálva, Weiss-szel vitatkozva emlékeztet arra, hogy a mai Magyarországon "nincs olyan reális politikai erővel bíró politikus, aki egyáltalán álmodni merne a határrevízióról".
Nem veszélyes és nem is precedens nélküli az, amit Mádl Ferenc magyar államfő felvetett, amikor arról beszélt, hogy az európai alaptörvényben rögzíteni kell a kisebbségek kollektív jogait – írja, és emlékeztet rá, hogy Európa virágzó és stabilitást élvező országaiban igenis működik a kollektív jogok intézménye.
„Számos magyarnak a kedvezménytörvény elégtételt jelent, amiért Budapest negyven évig rájuk se hederített. Mások anyagi segítségnek tekintik, ám ez a felfogás Szlovákiában inkább sértő lenne. Vannak, akiket kellemes érzéssel tölt el a tudat, hogy magyarigazolványnak lehetnek a tulajdonosai, míg vannak olyanok is, akik nem kérnek belőle, mert sértőnek találják, hogy hivatalos pecséttel hitelesítsék nemzeti érzésüket" – fogalmaz a lap.
A cikkíró szerint a kedvezménytörvény problémája valami másban gyökerezik. – Lám, a máskor eufémizmusokra hajlamos szlovák kormányfő, Mikulás Dzurinda – most, amikor állítólag a szlovákok diszkriminációja fenyeget – keményen a sarkára áll, de azt egyelőre nem mondja meg, hogy miben diszkriminál a magyar jogszabály. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői pedig a nevüket adják a kedvezménytörvény módosításához, miközben ott ülnek a magyar jogszabályt visszautasító szlovák kormányban. Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa az uniós országok jogrendjével összeegyeztethetetlennek nevezi a kedvezménytörvényt, pedig az uniós országokban sokkal bőkezűbben kezelik a kisebbségi jogokat. A volt magyar miniszterelnök, Orbán Viktor belpolitikai célokra használta fel a kedvezménytörvényt és ugyanezt teszi Orbán "egykori igen jó barátja, Dzurinda is" – sorakoztatja fel az ellentmondó körülményeket a SME szerzője. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Szijjártó: Márciusban újabb 500 ezer kínai vakcina érkezik

Szijjártó: Márciusban újabb 500 ezer kínai vakcina érkezik