Az amerikai hadsereg a múlt héten kilőtt egy gépkocsikonvojt, amelyben hírszerzési értesülések szerint Szaddám Huszein volt iraki elnök és családja utazott; a roncsokból kiemelt emberi maradványok DNS-vizsgálata még jelenleg is folyamatban van.

A hadműveletben, amelyet az Observer brit lap szerint még az amerikai védelmi minisztérium sem tett közzé, a szárazföldi haderő és a légierő vett részt. A lapnak nyilatkozó források - jóllehet a Huszein megöléséről szóló korábbi amerikai közléseket nem voltak kellően megalapozottak - ezúttal "óvatos derűlátással" szóltak arról, hogy most sikerült-e "megölni a főembert". A legnagyobb baloldali vasárnapi lapnak - a The Guardian hétvégi társkiadványának - katonai források azt mondták: az autóoszlopot Hellfire rakétákkal semmisítették meg szerdán, Irak nyugati részén, a szír határ közelében, miután "egyértelmű" értesülés érkezett be arról, hogy a járművekben Huszein és családtagjai utaznak. A Pentagon nem válaszolt érdemben a lap megkeresésére, mondván, hogy nem kommentál "hadműveleti ügyeket", de más katonai források jelezték: a DNS-vizsgálatoktól azt várják, hogy azok igazolják Szaddám Huszein és legalább egyik fia megölését.
A támadást két nappal azután hajtották végre, hogy az amerikai hadsereg elfogta az eddigi legmagasabb rangú, körözés alatt álló volt iraki tisztviselőt, Abdel Hamed Mahmúd al-Tikritit, Huszein legközelebbi munkatársát és személyi titkárát, és az ő eddigi beszámolói után fokozódott a volt diktátor utáni hajsza. Szaddám Huszein mindazonáltal még küldött a szövetségeseknek egy fenyegető üzenetet, amelyben nyugati célpontok, köztük repülőgépek elleni terrortámadásokkal fenyegetőzik. A levél, amelyet az al-Kudsz londoni arab lap hozott le a hétvégén, és amelyet brit írásszakértői vélemény szerint is jó eséllyel személyesen Huszein írt, az ötödik ilyen üzenet a háború vége óta, de ez tartalmazza mind közül a legegyértelműbb terrorfenyegetéseket. A június 12-ei keltezésű levél általános felkelésre szólítja fel az irakiakat, és támadó akciókra mindazon országok ellen, amelyek katonákat küldtek Irakba; az üzenet ezek között megnevezi Lengyelországot is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyetlen nap alatt 285 millió forinttal gazdagodott Schmidt Máriáék családi cége

Egyetlen nap alatt 285 millió forinttal gazdagodott Schmidt Máriáék családi cége

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem