Tetszett a cikk?

Az amerikai hadsereg a múlt héten kilőtt egy gépkocsikonvojt, amelyben hírszerzési értesülések szerint Szaddám Huszein volt iraki elnök és családja utazott; a roncsokból kiemelt emberi maradványok DNS-vizsgálata még jelenleg is folyamatban van.

A hadműveletben, amelyet az Observer brit lap szerint még az amerikai védelmi minisztérium sem tett közzé, a szárazföldi haderő és a légierő vett részt. A lapnak nyilatkozó források - jóllehet a Huszein megöléséről szóló korábbi amerikai közléseket nem voltak kellően megalapozottak - ezúttal "óvatos derűlátással" szóltak arról, hogy most sikerült-e "megölni a főembert". A legnagyobb baloldali vasárnapi lapnak - a The Guardian hétvégi társkiadványának - katonai források azt mondták: az autóoszlopot Hellfire rakétákkal semmisítették meg szerdán, Irak nyugati részén, a szír határ közelében, miután "egyértelmű" értesülés érkezett be arról, hogy a járművekben Huszein és családtagjai utaznak. A Pentagon nem válaszolt érdemben a lap megkeresésére, mondván, hogy nem kommentál "hadműveleti ügyeket", de más katonai források jelezték: a DNS-vizsgálatoktól azt várják, hogy azok igazolják Szaddám Huszein és legalább egyik fia megölését.
A támadást két nappal azután hajtották végre, hogy az amerikai hadsereg elfogta az eddigi legmagasabb rangú, körözés alatt álló volt iraki tisztviselőt, Abdel Hamed Mahmúd al-Tikritit, Huszein legközelebbi munkatársát és személyi titkárát, és az ő eddigi beszámolói után fokozódott a volt diktátor utáni hajsza. Szaddám Huszein mindazonáltal még küldött a szövetségeseknek egy fenyegető üzenetet, amelyben nyugati célpontok, köztük repülőgépek elleni terrortámadásokkal fenyegetőzik. A levél, amelyet az al-Kudsz londoni arab lap hozott le a hétvégén, és amelyet brit írásszakértői vélemény szerint is jó eséllyel személyesen Huszein írt, az ötödik ilyen üzenet a háború vége óta, de ez tartalmazza mind közül a legegyértelműbb terrorfenyegetéseket. A június 12-ei keltezésű levél általános felkelésre szólítja fel az irakiakat, és támadó akciókra mindazon országok ellen, amelyek katonákat küldtek Irakba; az üzenet ezek között megnevezi Lengyelországot is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Pénteken újraindulhat a forgalom az újfehértói vonatbaleset helyszínén

Pénteken újraindulhat a forgalom az újfehértói vonatbaleset helyszínén

Négy fontos kérdés a jogtiszta szoftverhasználatról

Négy fontos kérdés a jogtiszta szoftverhasználatról