A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a romániai magyarság lélekszáma főként a kivándorlás miatt csökken - jelentette ki Veres Valér romániai magyar társadalomkutató. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója a Szabadság című kolozsvári lap hétvégi számában elemezte a tavaly végzett romániai népszámlálás most közzétett hivatalos adatait.

Romániában az egész lakosság elöregedése figyelhető meg, azaz az idősebb korosztály aránya növekszik a társadalmon belül. Már az 1992-ben végzett népszámlálás is azt mutatta ki, hogy a romániai magyarság elöregedettebb volt az össznépességhez képest, s ez a tendencia most ugyanúgy megfigyelhető. „Ha a 60 évnél idősebb román és magyar korosztály relatív arányát egymáshoz hasonlítjuk, akkor kiderül: a magyarok körében 20 százalékkal nagyobb az idősek aránya” – mondta Veres Valér romániai magyar társadalomkutató. A két korstruktúra közötti különbség jelentős, ami azt jelenti, hogy a természetes okokból való fogyás értéke a magyarok körében továbbra is nagyobb lesz, mint az össznépesség körében.
A romániai magyarság lélekszáma tíz év alatt 191 ezer fővel csökkent, s a fogyás nagyobb mértékű volt, mint arra a közvélemény és az elemzők számították. Veres Valér szerint ennek oka az volt, hogy a várható fogyás mértékét az 1992-es adatokra alapozva számították ki, de eltérés volt a mostani és a tíz évvel ezelőtti népszámlálás gyakorlatában. „A megelőző népszámlálás során azokat a romániai állampolgárokat is összeírták, akik egy éve külföldön tartózkodtak. Most az egy éve külföldön tartózkodó állampolgárokat nem tekintették állandó lakosnak Romániában: ez hátrányosan érintette a romániai magyarságot, mivel több tízezerre (mintegy ötvenezerre) tehető a Magyarországon élő romániai magyarok száma” – hangsúlyozta.
A társadalomkutató szerint nem meglepő, hogy valamennyivel többen jelölték meg anyanyelvüknek a magyart, mint ahányan magyar nemzetiségűnek vallották magukat: már az 1930-ban végzett népszámlálás óta rendre megfigyelhető, hogy Erdélyben vannak más etnikumhoz tartozók – zsidók, örmények, romák, svábok –, akik a magyart tekintik anyanyelvüknek. Veres Valér kitért arra, hogy Kolozsváron az összlakosság száma nem változott jelentősen, ugyanakkor a kincses városban élő magyarok száma drasztikusan csökkent: 70 ezerről 59 ezerre.
„Tragédiaként éljük meg ezt a fájdalmas eredményt, mert Kolozsváron a magyarok aránya 20 százalék alá esett az összlakossághoz viszonyítva, ami miatt nem tudunk élni a közigazgatási törvény által biztosított anyanyelv használati jogokkal” – mondta. A szakember szerint a demográfiai folyamatokat középtávon sokkal kisebb mértékben lehet befolyásolni a romániai magyarság elöregedett korstruktúrája miatt. „A kivándorlás megfékezése lenne a fő cél, amivel fogyásunkat lassítani tudnánk, vagy megállíthatnánk" – hangsúlyozta Veres Valér. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Bristolban is szólt az Orbán, takarodj!

Bristolban is szólt az Orbán, takarodj!

Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

A Ford megcsinálta a kutyaházat, amely a szilveszteri petárdázáskor is védelmet nyújt kedvencének

A Ford megcsinálta a kutyaházat, amely a szilveszteri petárdázáskor is védelmet nyújt kedvencének

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Egyre rosszabb a levegő az országban

Egyre rosszabb a levegő az országban