Tetszett a cikk?

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a romániai magyarság lélekszáma főként a kivándorlás miatt csökken - jelentette ki Veres Valér romániai magyar társadalomkutató. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója a Szabadság című kolozsvári lap hétvégi számában elemezte a tavaly végzett romániai népszámlálás most közzétett hivatalos adatait.

Romániában az egész lakosság elöregedése figyelhető meg, azaz az idősebb korosztály aránya növekszik a társadalmon belül. Már az 1992-ben végzett népszámlálás is azt mutatta ki, hogy a romániai magyarság elöregedettebb volt az össznépességhez képest, s ez a tendencia most ugyanúgy megfigyelhető. „Ha a 60 évnél idősebb román és magyar korosztály relatív arányát egymáshoz hasonlítjuk, akkor kiderül: a magyarok körében 20 százalékkal nagyobb az idősek aránya” – mondta Veres Valér romániai magyar társadalomkutató. A két korstruktúra közötti különbség jelentős, ami azt jelenti, hogy a természetes okokból való fogyás értéke a magyarok körében továbbra is nagyobb lesz, mint az össznépesség körében.
A romániai magyarság lélekszáma tíz év alatt 191 ezer fővel csökkent, s a fogyás nagyobb mértékű volt, mint arra a közvélemény és az elemzők számították. Veres Valér szerint ennek oka az volt, hogy a várható fogyás mértékét az 1992-es adatokra alapozva számították ki, de eltérés volt a mostani és a tíz évvel ezelőtti népszámlálás gyakorlatában. „A megelőző népszámlálás során azokat a romániai állampolgárokat is összeírták, akik egy éve külföldön tartózkodtak. Most az egy éve külföldön tartózkodó állampolgárokat nem tekintették állandó lakosnak Romániában: ez hátrányosan érintette a romániai magyarságot, mivel több tízezerre (mintegy ötvenezerre) tehető a Magyarországon élő romániai magyarok száma” – hangsúlyozta.
A társadalomkutató szerint nem meglepő, hogy valamennyivel többen jelölték meg anyanyelvüknek a magyart, mint ahányan magyar nemzetiségűnek vallották magukat: már az 1930-ban végzett népszámlálás óta rendre megfigyelhető, hogy Erdélyben vannak más etnikumhoz tartozók – zsidók, örmények, romák, svábok –, akik a magyart tekintik anyanyelvüknek. Veres Valér kitért arra, hogy Kolozsváron az összlakosság száma nem változott jelentősen, ugyanakkor a kincses városban élő magyarok száma drasztikusan csökkent: 70 ezerről 59 ezerre.
„Tragédiaként éljük meg ezt a fájdalmas eredményt, mert Kolozsváron a magyarok aránya 20 százalék alá esett az összlakossághoz viszonyítva, ami miatt nem tudunk élni a közigazgatási törvény által biztosított anyanyelv használati jogokkal” – mondta. A szakember szerint a demográfiai folyamatokat középtávon sokkal kisebb mértékben lehet befolyásolni a romániai magyarság elöregedett korstruktúrája miatt. „A kivándorlás megfékezése lenne a fő cél, amivel fogyásunkat lassítani tudnánk, vagy megállíthatnánk" – hangsúlyozta Veres Valér. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok

A számok azt mutatják: most kezd belendülni a harmadik hullám

A számok azt mutatják: most kezd belendülni a harmadik hullám

Nem tud hibázni az Apple: Japánban is az iPhone-okat preferálják

Nem tud hibázni az Apple: Japánban is az iPhone-okat preferálják