Az orosz elnök meggyőződése, hogy Irán nem készül atomfegyver birtoklására, és aláveti magát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség követeléseinek. Ezt pénteki moszkvai éves sajtókonferenciáján mondta Vlagyimir Putyin.

Az elmúlt három év hagyományainak megfelelően az elnök évértékelő beszéde mellett legfontosabbnak tartott nyilvános megszólalását egyenes adásban közvetítette két közszolgálati televíziós csatorna és egy rádióállomás. Májusi évértékeléséhez hasonlóan a belpolitika és a gazdaság uralta Putyin mondandóját, de kifejtette véleményét néhány fontos nemzetközi kérdésről is.
Egyebek mellett azon meggyőződését hangsúlyozta, hogy Irán nem készül atomfegyver birtoklására, és aláveti magát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) valamennyi követelésének. Erre Mohammed Hatami iráni elnök is ígéretet tett Putyinnak. Az orosz elnök az iráni és az észak-koreai nukleáris kérdés megoldásánál is a tárgyalásos, minden fél érdekeit figyelembe vevő rendezést szorgalmazta, elutasítva egy esetleges iraki forgatókönyvet. George W. Bush amerikai elnökkel folytatott közelmúltbeli találkozói során egyébként – mint mondta – nem is észlelt ilyen szándékot Washington részéről.
Putyin leszögezte, hogy Moszkva álláspontja nem változott az iraki háborúról, de véleménye szerint a jövőre kell koncentrálni, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsában létrejött kompromisszum is igazol. Az elnök visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a Kreml az orosz titkosszolgálatok téves helyzetfelmérésére alapozta iraki politikáját: az egykor a szolgálatoknál dolgozó politikus szerint a hírszerzés kiválóan teljesített, az orosz vezetés gyakorlatilag mindenről tudott.
Az orosz elnök részletesen foglalkozott a Független Államok Közössége Moszkva számára jelenleg legproblémásabb két tagjával, Türkmenisztánnal és Grúziával. Láthatóan tompítani kívánta az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma által pénteken elfogadott nagyon éles hangú nyilatkozatot a kettős állampolgárságról szóló 1993-as orosz-türkmén szerződés asgabáti felmondásáról. Elmondása szerint Saparmurat Niyazov türkmén elnök biztosította, hogy Asgabát nem tesz egyoldalú lépéseket, amíg a két külügyminiszter által vezetett munkacsoport ki nem dolgozza ajánlásait. Grúziáról szólva Putyin ismételten felajánlotta, hogy Moszkva kész katonai, titkosszolgálati vagy anyagi segítséget is nyújtani a csecsen szakadár fegyveresek egyik búvóhelyének számító Pankiszi szoros megtisztításához, ami szerinte elengedhetetlen a két állam normális kapcsolataihoz.
Belpolitikai kérdésekről szólva kiállt az elnöki rendszer fenntartása és az elnök pártoktól független szerepe mellett. Kritikus támogatásáról biztosította Mihail Kaszjanov miniszterelnök kormányát, amely a héten élt túl egy kommunista-liberális kezdeményezésű bizalmi szavazást. Putyin Oroszország talpra állása és újjászületése jeleként értékelte a szűkebb pátriája, Szentpétervár alapításának 300. évfordulójára emlékező nagyszabású ünnepségeket. A gazdaság területén a gyors növekedést, az életszínvonal emelését és a régiók szerepének erősítését sorolta a prioritások közé az orosz elnök. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány