Tetszett a cikk?

Az orosz elnök meggyőződése, hogy Irán nem készül atomfegyver birtoklására, és aláveti magát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség követeléseinek. Ezt pénteki moszkvai éves sajtókonferenciáján mondta Vlagyimir Putyin.

Az elmúlt három év hagyományainak megfelelően az elnök évértékelő beszéde mellett legfontosabbnak tartott nyilvános megszólalását egyenes adásban közvetítette két közszolgálati televíziós csatorna és egy rádióállomás. Májusi évértékeléséhez hasonlóan a belpolitika és a gazdaság uralta Putyin mondandóját, de kifejtette véleményét néhány fontos nemzetközi kérdésről is.
Egyebek mellett azon meggyőződését hangsúlyozta, hogy Irán nem készül atomfegyver birtoklására, és aláveti magát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) valamennyi követelésének. Erre Mohammed Hatami iráni elnök is ígéretet tett Putyinnak. Az orosz elnök az iráni és az észak-koreai nukleáris kérdés megoldásánál is a tárgyalásos, minden fél érdekeit figyelembe vevő rendezést szorgalmazta, elutasítva egy esetleges iraki forgatókönyvet. George W. Bush amerikai elnökkel folytatott közelmúltbeli találkozói során egyébként – mint mondta – nem is észlelt ilyen szándékot Washington részéről.
Putyin leszögezte, hogy Moszkva álláspontja nem változott az iraki háborúról, de véleménye szerint a jövőre kell koncentrálni, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsában létrejött kompromisszum is igazol. Az elnök visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a Kreml az orosz titkosszolgálatok téves helyzetfelmérésére alapozta iraki politikáját: az egykor a szolgálatoknál dolgozó politikus szerint a hírszerzés kiválóan teljesített, az orosz vezetés gyakorlatilag mindenről tudott.
Az orosz elnök részletesen foglalkozott a Független Államok Közössége Moszkva számára jelenleg legproblémásabb két tagjával, Türkmenisztánnal és Grúziával. Láthatóan tompítani kívánta az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma által pénteken elfogadott nagyon éles hangú nyilatkozatot a kettős állampolgárságról szóló 1993-as orosz-türkmén szerződés asgabáti felmondásáról. Elmondása szerint Saparmurat Niyazov türkmén elnök biztosította, hogy Asgabát nem tesz egyoldalú lépéseket, amíg a két külügyminiszter által vezetett munkacsoport ki nem dolgozza ajánlásait. Grúziáról szólva Putyin ismételten felajánlotta, hogy Moszkva kész katonai, titkosszolgálati vagy anyagi segítséget is nyújtani a csecsen szakadár fegyveresek egyik búvóhelyének számító Pankiszi szoros megtisztításához, ami szerinte elengedhetetlen a két állam normális kapcsolataihoz.
Belpolitikai kérdésekről szólva kiállt az elnöki rendszer fenntartása és az elnök pártoktól független szerepe mellett. Kritikus támogatásáról biztosította Mihail Kaszjanov miniszterelnök kormányát, amely a héten élt túl egy kommunista-liberális kezdeményezésű bizalmi szavazást. Putyin Oroszország talpra állása és újjászületése jeleként értékelte a szűkebb pátriája, Szentpétervár alapításának 300. évfordulójára emlékező nagyszabású ünnepségeket. A gazdaság területén a gyors növekedést, az életszínvonal emelését és a régiók szerepének erősítését sorolta a prioritások közé az orosz elnök. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Elmarasztalta Magyarországot a menekülők éheztetése és fogva tartása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága

Elmarasztalta Magyarországot a menekülők éheztetése és fogva tartása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal