Tetszett a cikk?

"Atombomba erejű" dinamitrakomány volt azon a hajón, amelyet vasárnap állítottak meg a görög hatóságok az Égei-tengeren - jelentette be Georgiosz Anomeritisz görög kereskedelmi tengerészeti miniszter. A 37 éves hajó annak idején magyar gyárban készült.

Vasszilisz Bakopulosz görög vegyianyag-szakértő szerint a robbanóanyagok detonáció esetén felmérhetetlen kárt okozhattak volna. "Ebből az anyagból egyetlen tonna összeomlaszt egy nyolcemeletes épületet, képzelhetik, milyen hatása lehet 680 tonnának. Két-három települést képes lehet eltörölni a föld színéről, ha megfelelően van elhelyezve" - közölte.
A Comore-szigeteki lobogó alatt az Égei-tengeren közlekedő hajón 680 tonna robbanóanyagot találtak a görög biztonsági erők. A veszélyes szállítmányt egy nem létező kartúmi (Szudán fővárosa) vállalat nem létező postafiókjának címére küldték. A minisztérium közleménye szerint ez a legnagyobb mennyiségű robbanóanyag-készlet, amelyet valaha is lefoglaltak a jogszabályok értelmében illegálisan közlekedő hajón.
A megindított hatósági eljárás a megrendelő szervezet kilétét próbálja felfedni, valamint a terrorizmussal való kapcsolat lehetőségét is vizsgálja. A hajó kapitánya és négy tengerésze ukrán, két másik matróza pedig azeri állampolgár - valamennyiük ellen vádat emeltek robbanóanyagok birtoklása és szállítása címen. A gyanúsítottak szerdán állnak bíróság elé, egyelőre mindannyian tagadnak. A görög törvények szerint bűnösségük beigazolódása esetén akár 20 éves elzárásra is ítélhetik őket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medián: A fideszesek többsége is adott volna bértámogatást

Medián: A fideszesek többsége is adott volna bértámogatást

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

A Jóbarátoknak már az első két része olyat dobott, amit addig szinte senki

A Jóbarátoknak már az első két része olyat dobott, amit addig szinte senki