"Atombomba erejű" dinamitrakomány volt azon a hajón, amelyet vasárnap állítottak meg a görög hatóságok az Égei-tengeren - jelentette be Georgiosz Anomeritisz görög kereskedelmi tengerészeti miniszter. A 37 éves hajó annak idején magyar gyárban készült.

Vasszilisz Bakopulosz görög vegyianyag-szakértő szerint a robbanóanyagok detonáció esetén felmérhetetlen kárt okozhattak volna. "Ebből az anyagból egyetlen tonna összeomlaszt egy nyolcemeletes épületet, képzelhetik, milyen hatása lehet 680 tonnának. Két-három települést képes lehet eltörölni a föld színéről, ha megfelelően van elhelyezve" - közölte.
A Comore-szigeteki lobogó alatt az Égei-tengeren közlekedő hajón 680 tonna robbanóanyagot találtak a görög biztonsági erők. A veszélyes szállítmányt egy nem létező kartúmi (Szudán fővárosa) vállalat nem létező postafiókjának címére küldték. A minisztérium közleménye szerint ez a legnagyobb mennyiségű robbanóanyag-készlet, amelyet valaha is lefoglaltak a jogszabályok értelmében illegálisan közlekedő hajón.
A megindított hatósági eljárás a megrendelő szervezet kilétét próbálja felfedni, valamint a terrorizmussal való kapcsolat lehetőségét is vizsgálja. A hajó kapitánya és négy tengerésze ukrán, két másik matróza pedig azeri állampolgár - valamennyiük ellen vádat emeltek robbanóanyagok birtoklása és szállítása címen. A gyanúsítottak szerdán állnak bíróság elé, egyelőre mindannyian tagadnak. A görög törvények szerint bűnösségük beigazolódása esetén akár 20 éves elzárásra is ítélhetik őket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

Kiakadt a Mozilla első embere a Microsoft böngészős fejlesztése miatt

Kiakadt a Mozilla első embere a Microsoft böngészős fejlesztése miatt

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem