A múlt heti magyarországi monetáris viharok után megerősödött az aggodalom a jövendő EU-tagok gazdasági stabilitásával kapcsolatban. Bár a forint időközben stabilizálódott, miután a jegybank a spekulánsok elhárítására drámai módon megemelte a kamatokat, a veszély még nem múlt el - írta keddi számában szakértőkre hivatkozva a Financial Times Deutschland (FTD) című német lap.

A "Magyarország válsága csökkenti a Kelet-Európa-eufóriát" című cikk szerint Magyarország problémái ellentmondanak a pénzpiacok eddigi bizalmának, annak a felfogásnak, hogy Kelet-Európa országait egy évvel a tervezett EU-belépés előtt nagy stabilitás ás vonzerő jellemzi. Ez a bizalom az elmúlt években erős tőkebeáramlást eredményezett, valamint a valuták drasztikus felértékelődését. Most azonban növekednek a kételyek.
Dietmar Hornung a Deka-Bank Kelet-Európa szakértője főleg abban látja a veszélyt, hogy a magukat hosszú távra elkötelező befektetői társaságok tartós árfolyamkockázatok esetén kivonják tőkéjüket. "Eddig főleg a spekulatív befektetők voltak a felelősök az árfolyam-ingadozásokért, de valamikor elérkezik az időpont, amikor a nagy alapok a fenyegető árfolyamveszteségek miatt kiszállnak. A helyzet akkor fordul kritikusra" - közölte a szakértő az FTD hasábjain.
A német lap felsorolta a pénzügyi viharok legfőbb okait - magas államháztartási deficit, a folyó fizetési mérleg hiánya, a bérek erőteljes növekedése, mint a versenyképességet visszaszorító tényező, a kormány és a jegybank vitája az árfolyam-politikáról -, majd megállapította: a magyarországi turbulenciák azokat erősíthetik az EU-ban, akik óvnak attól, hogy a kelet-európaiak túlságosan hamar csatlakozzanak az euróövezethez.
Az FTD cikkében megszólaltatott Szentiványi Nóra, a JP Morgan beruházási bank szakértője azzal számol, hogy az eurót Magyarországon 2009-ben, vagy 2010-ben vezetik be. Szerinte ez gazdaságilag is ésszerű, mivel egy túlságosan korai átállás megnövelné az alkalmazkodási költségeket.
Vele szemben Dietmar Hornung, a Deka-Bank szakértője óv az euró bevezetésének a távoli jövőbe való kitolásától, mivel "a piacok abból indulnak ki, hogy az euró jön". Amennyiben az rajzolódna ki, hogy ez ebben az évtizedben nem lehetséges, a piacokon drasztikus bizalomvesztés következhet be.
Egy másik német gazdasági-pénzügyi lap, a düsseldorfi Handelsblatt kedden úgy vélekedett, hogy a Magyar Nemzeti Bank jelentősen veszített a bizalomból a befektetők és az elemzők körében. Ennek oka az MNB különböző döntései, amelyek a forint erősödéséhez és gyengüléséhez egyaránt hozzájárultak. A londoni Economist Intelligence Unit elemzői jelenleg nem igazodnak ki azon, hogy tulajdonképpen milyen irányvonalat folytat a magyar jegybank. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Borult, ködös nap vár ránk

Borult, ködös nap vár ránk

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Bristolban is szólt az Orbán, takarodj!

Bristolban is szólt az Orbán, takarodj!

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire