Tetszett a cikk?

Az izraeli hadsereg hétfő éjjel a dél-ciszjordániai Hebronban indított akciója során száztíz palesztint – a Hamász feltételezett aktivistáit –, míg más ciszjordániai településeken további kéttucatnyi palesztint vett őrizetbe. Izraeli sajtóértékelések szerint ugyanakkor karnyújtásnyira kerültek a megállapodások a megszállt palesztin területek feletti ellenőrzés átadásáról, valamint a palesztinok egymás közötti tárgyalásain az Izraellel való tűzszünet kihirdetéséről.

Az izraeli hadsereg szerint az akció a Hamász infrastruktúrájának felszámolását célzó lépéssorozat része. A szervezet hebroni ága 52 izraeli haláláért felelős, köztük a június 11-ei, 17 ember halálát követelő jeruzsálemi buszmerényletért - közölte a hadsereg.
A Jediót Ahronót című izraeli napilap ugyanakkor Elvi megállapodás az izraeli csapatok kivonásáról a Gázai övezetből és Betlehemből szalagcímmel kedden megjelent cikkében azt írta: Izraelben óvatos optimizmussal úgy vélik, hogy néhány napon belül aláírják a kétoldalú biztonsági tárgyalások eredményeként a megszállt palesztin területek ellenőrzésének átadásáról szóló megállapodást.
A nagy példányszámú újság úgy tudja, hogy a palesztinok ugyancsak napokon belül, még Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó látogatása előtt egyezségre jutnak egymás között a tűzszünetről, és aláírják az erről szóló megállapodást. (A Fehér Ház hétfőn jelentette be, hogy Rice a hét végén Izraelbe utazik, az akabai csúcstalálkozón elindított békefolyamat sínen tartását célzó amerikai erőfeszítések keretében.)
A Maariv című izraeli napilap „Két nap múlva tűzszünet” címmel számolt be Ámosz Gilad izraeli tábornok és Mohamed Dahlán palesztin belbiztonsági államminiszter hétfő esti erezi találkozójáról, amelyen az izraeliek által újra megszállt gázai palesztin területeknek és Betlehemnek a Palesztin Hatóság ellenőrzése alá kerüléséről volt szó. Az újság értesülése szerint Dahlán arról tájékoztatta izraeli partnerét, hogy a palesztinközi tárgyalásokon két napon belül megállapodásra jutnak a tűzszünetről.
A Háárec című napilap úgy értesült, hogy Washington fontolgatja George Tenetnek, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának a bevonását a tárgyalásokba. Tenet is a térségbe utazna az izraeli-palesztin biztonsági tárgyalások előmozdítása céljából.
Az izraeli közszolgálati rádió magas rangú palesztin kormányforrásokra hivatkozva kedden azt állította: Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök arra kérte az Európai Uniót, hogy vegye fel a terrorista szervezetek listájára a Hamászt. A szélsőséges palesztin mozgalom vezetői attól félnek, hogy ha felkerülnek a terrorszervezeteket megnevező uniós listára, akkor többé nem juthatnak hozzá szimpatizánsaik adományaihoz, amelyeket európai bankokon keresztül kapnak meg. Éppen ezért beleegyeztek, hogy a tűzszünetről folyó palesztinközi tárgyalásokon igent mondjanak Abbásznak és aláírják a megállapodást - jelentette az EFE. Izraeli kormányforrások lehetségesnek tartják, hogy George Bush amerikai elnök ugyanilyen üzenettel küldi a térségbe a CIA igazgatóját. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt az új lencse, amely 1000-szer vékonyabb a hajnál

Itt az új lencse, amely 1000-szer vékonyabb a hajnál

Komoly felfordulást okozhat az Európai Parlamentben a Fidesz kilépése

Komoly felfordulást okozhat az Európai Parlamentben a Fidesz kilépése

Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját

Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját