Az izraeli hadsereg hétfő éjjel a dél-ciszjordániai Hebronban indított akciója során száztíz palesztint – a Hamász feltételezett aktivistáit –, míg más ciszjordániai településeken további kéttucatnyi palesztint vett őrizetbe. Izraeli sajtóértékelések szerint ugyanakkor karnyújtásnyira kerültek a megállapodások a megszállt palesztin területek feletti ellenőrzés átadásáról, valamint a palesztinok egymás közötti tárgyalásain az Izraellel való tűzszünet kihirdetéséről.

Az izraeli hadsereg szerint az akció a Hamász infrastruktúrájának felszámolását célzó lépéssorozat része. A szervezet hebroni ága 52 izraeli haláláért felelős, köztük a június 11-ei, 17 ember halálát követelő jeruzsálemi buszmerényletért - közölte a hadsereg.
A Jediót Ahronót című izraeli napilap ugyanakkor Elvi megállapodás az izraeli csapatok kivonásáról a Gázai övezetből és Betlehemből szalagcímmel kedden megjelent cikkében azt írta: Izraelben óvatos optimizmussal úgy vélik, hogy néhány napon belül aláírják a kétoldalú biztonsági tárgyalások eredményeként a megszállt palesztin területek ellenőrzésének átadásáról szóló megállapodást.
A nagy példányszámú újság úgy tudja, hogy a palesztinok ugyancsak napokon belül, még Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó látogatása előtt egyezségre jutnak egymás között a tűzszünetről, és aláírják az erről szóló megállapodást. (A Fehér Ház hétfőn jelentette be, hogy Rice a hét végén Izraelbe utazik, az akabai csúcstalálkozón elindított békefolyamat sínen tartását célzó amerikai erőfeszítések keretében.)
A Maariv című izraeli napilap „Két nap múlva tűzszünet” címmel számolt be Ámosz Gilad izraeli tábornok és Mohamed Dahlán palesztin belbiztonsági államminiszter hétfő esti erezi találkozójáról, amelyen az izraeliek által újra megszállt gázai palesztin területeknek és Betlehemnek a Palesztin Hatóság ellenőrzése alá kerüléséről volt szó. Az újság értesülése szerint Dahlán arról tájékoztatta izraeli partnerét, hogy a palesztinközi tárgyalásokon két napon belül megállapodásra jutnak a tűzszünetről.
A Háárec című napilap úgy értesült, hogy Washington fontolgatja George Tenetnek, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának a bevonását a tárgyalásokba. Tenet is a térségbe utazna az izraeli-palesztin biztonsági tárgyalások előmozdítása céljából.
Az izraeli közszolgálati rádió magas rangú palesztin kormányforrásokra hivatkozva kedden azt állította: Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök arra kérte az Európai Uniót, hogy vegye fel a terrorista szervezetek listájára a Hamászt. A szélsőséges palesztin mozgalom vezetői attól félnek, hogy ha felkerülnek a terrorszervezeteket megnevező uniós listára, akkor többé nem juthatnak hozzá szimpatizánsaik adományaihoz, amelyeket európai bankokon keresztül kapnak meg. Éppen ezért beleegyeztek, hogy a tűzszünetről folyó palesztinközi tárgyalásokon igent mondjanak Abbásznak és aláírják a megállapodást - jelentette az EFE. Izraeli kormányforrások lehetségesnek tartják, hogy George Bush amerikai elnök ugyanilyen üzenettel küldi a térségbe a CIA igazgatóját. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban