Tetszett a cikk?

A génkezelt élelmiszerek ellen tüntetők közül tizenegyet vettek őrizetbe a kaliforniai Sacramentóban a nemzetközi biotechnológiai konferencia második napján, kedden. Az értekezlet hivatalos célja az éhezés elleni harc elősegítése, a tüntetők szerint ugyanakkor a génmanipulált élelmiszereket az amerikai adófizetők pénzén igyekeznek a külföldre tukmálni.

A kaliforniai városban jelentős rendőri készültséget rendeltek el, hogy megakadályozzák a genetikailag módosított élelmiszerek ellen fellépőket az értekezlet megzavarásában. Vasárnap óta már hetven tiltakozót állítottak elő a hatóságok. A szervezők szerint kedden ezren, a hatóságok szerint több százan vettek részt a jobbára békés megmozduláson. Hétfőn már háromezren - ki óriásparadicsomnak, ki pillangónak öltözve - vonultak fel Sacramento utcáin Hagyjátok békén a génjeinket! Állítsátok meg a konszernek támadását! jelszavakat kiabálva.
A háromnapos nemzetközi biotechnológiai konferenciára az amerikai mezőgazdasági minisztérium száznál több ország képviselőit hívta meg. Az értekezlet hivatalosan kinyilvánított célja az éhezés elleni harc elősegítése a világon éppen a biotechnológia felhasználásával. (Európai miniszter nem vesz részt a konferencián.)
A First Food nevű civil szervezet a konferenciát arcátlan kísérletnek minősítette arra, hogy a génmanipulált élelmiszereket az amerikai adófizetők pénzén próbálják rátukmálni a vonakodó külföldre. A genetikai úton módosított organizmusok problémája az egyik fő témája az Egyesült Államok és az Európai Unió szerdán Washingtonban kezdődő éves csúcsértekezletének is.
Washington már bepanaszolta az Európai Uniót a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a génkezelt élelmiszerekre alkalmazott európai importmoratórium miatt. Ennek az intézkedésnek a feloldása valószínű azt követően, hogy az Európai Unió július elején várhatóan jóváhagyja az ilyen termékek megfelelő címkézését és nyomon követését előíró rendelkezéseket.
George Bush amerikai elnök hétfőn Washingtonban ismét felszólította az európai kormányokat, hogy vonják vissza az ilyen élelmiszerek behozatalát lehetetlenné tevő rendelkezéseket. A BIO 2003 szakvásárt megnyitva Bush szemére vetette az Európai Uniónak, hogy az európai tilalom akadályozza az afrikai éhínség elleni harcot is. Az Európai Bizottság visszautasította az amerikai vádakat rámutatva, hogy az unió hétszer több segélyt nyújt az afrikai országoknak, mint az Egyesült Államok. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megállt az albérletárak csökkenése

Megállt az albérletárak csökkenése

Szijjártó: Fordulunk kettőt-hármat, és azt látjuk, hogy egész Európa Kínából vásárol

Szijjártó: Fordulunk kettőt-hármat, és azt látjuk, hogy egész Európa Kínából vásárol

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina