A génkezelt élelmiszerek ellen tüntetők közül tizenegyet vettek őrizetbe a kaliforniai Sacramentóban a nemzetközi biotechnológiai konferencia második napján, kedden. Az értekezlet hivatalos célja az éhezés elleni harc elősegítése, a tüntetők szerint ugyanakkor a génmanipulált élelmiszereket az amerikai adófizetők pénzén igyekeznek a külföldre tukmálni.

A kaliforniai városban jelentős rendőri készültséget rendeltek el, hogy megakadályozzák a genetikailag módosított élelmiszerek ellen fellépőket az értekezlet megzavarásában. Vasárnap óta már hetven tiltakozót állítottak elő a hatóságok. A szervezők szerint kedden ezren, a hatóságok szerint több százan vettek részt a jobbára békés megmozduláson. Hétfőn már háromezren - ki óriásparadicsomnak, ki pillangónak öltözve - vonultak fel Sacramento utcáin Hagyjátok békén a génjeinket! Állítsátok meg a konszernek támadását! jelszavakat kiabálva.
A háromnapos nemzetközi biotechnológiai konferenciára az amerikai mezőgazdasági minisztérium száznál több ország képviselőit hívta meg. Az értekezlet hivatalosan kinyilvánított célja az éhezés elleni harc elősegítése a világon éppen a biotechnológia felhasználásával. (Európai miniszter nem vesz részt a konferencián.)
A First Food nevű civil szervezet a konferenciát arcátlan kísérletnek minősítette arra, hogy a génmanipulált élelmiszereket az amerikai adófizetők pénzén próbálják rátukmálni a vonakodó külföldre. A genetikai úton módosított organizmusok problémája az egyik fő témája az Egyesült Államok és az Európai Unió szerdán Washingtonban kezdődő éves csúcsértekezletének is.
Washington már bepanaszolta az Európai Uniót a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a génkezelt élelmiszerekre alkalmazott európai importmoratórium miatt. Ennek az intézkedésnek a feloldása valószínű azt követően, hogy az Európai Unió július elején várhatóan jóváhagyja az ilyen termékek megfelelő címkézését és nyomon követését előíró rendelkezéseket.
George Bush amerikai elnök hétfőn Washingtonban ismét felszólította az európai kormányokat, hogy vonják vissza az ilyen élelmiszerek behozatalát lehetetlenné tevő rendelkezéseket. A BIO 2003 szakvásárt megnyitva Bush szemére vetette az Európai Uniónak, hogy az európai tilalom akadályozza az afrikai éhínség elleni harcot is. Az Európai Bizottság visszautasította az amerikai vádakat rámutatva, hogy az unió hétszer több segélyt nyújt az afrikai országoknak, mint az Egyesült Államok. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot

A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot