Tetszett a cikk?

Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése üdvözölte a magyar kedvezménytörvény két nappal ezelőtti módosítását, de sürgette a magyar kormányt és parlamentet a törvény további átalakítására. Többen kifogásolták, hogy az ET a törvény új változatának ismerete nélkül javasolja a törvény módosítását.

A magyar kedvezménytörvényről szóló határozatában a közgyűlés elvben kedvezően fogadja az anyaállamok más államokban élő kisebbségeinek támogatását, hangsúlyozza azonban: a segítségnyújtásnál ügyelni kell arra is, hogy azt mind formájában, mind tartalmában elfogadja az az állam is, amelyhez a kisebbségek tartoznak. A határozat kimondja: a kisebbségek sorsáért a felelősséget minden esetben alapvetően az az ország viseli, amelynek az illető kisebbség tagjai az állampolgárai. A határozat elismeréssel szól a Románia és Magyarország közötti Egyetértési Memorandum létrejöttéről, s megállapítja: több olyan pont, amely problémát okoz, elfogadható vagy módosítható lett volna, ha előzetesen a magyar-román memorandumhoz vezető egyeztetés előzte volna meg.
A ET parlamenti közgyűlése arra kérte a magyar kormányt és az Országgyűlést, hogy olyan formában módosítsa tovább a törvényt, hogy az "a szomszédos országokkal történő tárgyalásokon és kétoldalú egyezményeken alapuljon."
A vitában több felszólaló - többek között Manuela Aguiar, a jogi és emberi jogi bizottság alelnöke - kifogásolta, hogy a kedvezménytörvény új változatának ismerete nélkül tartják fenn a további módosításokra szóló ajánlást. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Jogszerűen lőtték le az Újpesten rendőrökre támadó késelőt a vizsgálat szerint

Jogszerűen lőtték le az Újpesten rendőrökre támadó késelőt a vizsgálat szerint

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna