Tetszett a cikk?

Alkotmányellenesnek minősítette szerdán a milánói főügyész azt a törvényt, amely hivatali idejében büntetőjogi mentességet biztosít az ország öt legfőbb közjogi méltóságának, köztük Silvio Berlusconi miniszterelnöknek, aki ellen több per is folyamatban van. Ha a bíróság helyt ad az ügyészek tiltakozásának, akkor az alkotmánybírósághoz kerülhet a törvény.

A törvényt, amelyet múlt szerdán - az ellenzék heves tiltakozása ellenére - fogadott el a jobboldali többségű parlament, elsősorban azért vitte keresztül a kormánykoalíció, hogy megakadályozza Silvio Berlusconi miniszterelnök felelősségre vonását az ellene indított korrupciós perekben.
Ilda Boccassini milánói főügyész szerdán azon a tárgyaláson, ahol a kormányfőnek meg kellett volna jelennie, hivatalos beadványban nyilvánította alkotmányellenesnek a törvényt. Ugyancsak az alkotmány megsértésére hívta fel a figyelmet Gherardo Colombo ügyész, mert az megsérti az olasz állampolgárok törvény előtti egyenlőségének alapelvét. Colombo szerint a törvény elfogadásához kétharmados többség kellett volna a parlamentben.
A bíróság várhatóan jövő hétfőn dönt, hogy helyt ad-e a tiltakozásnak. Amennyiben igen, akkor az olasz alkotmánybírósághoz fordulnak.
Berlusconit Milanóban éppen bírák megvesztegetése miatt fogták perbe. A kormányfőre – ha bűnösnek találnák – 3-8 év börtön várna. Berlusconi védői szerdán az új törvényre hivatkozva kérték a per felfüggesztését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Öntenék a hitelt a cégekre, de honnan érdemes forrást szerezni?

Öntenék a hitelt a cégekre, de honnan érdemes forrást szerezni?

Meghalt Bob Marley zenekarának utolsó, még élő tagja

Meghalt Bob Marley zenekarának utolsó, még élő tagja