Az irakiak gyakorlatilag kivégezték a kedden megölt hat brit katonát, miután azok már letették a fegyvert - írták egyöntetűen a csütörtöki brit lapok, amelyek szerint a briteknél még egy rádió sem volt, hogy segítséget kérhettek volna. Az iraki brit haderő korábban 48 órás határidőt adott Madzsar el-Kabir város vezetőinek, hogy átadják azokat a fegyvereseket, akik a rendfenntartó katonákra támadtak, és hatot közülük megöltek.

A hat brit katonai rendőr holttestét kedden találták meg a dél-iraki Bászrától északnyugatra fekvő Madzsar el-Kabir falu rendőrőrsén. A britek a helyi új rendőrség létrehozásában, a leendő rendőrök kiképzésében segítettek.
A halálukhoz vezető incidens körülményei még csütörtökön sem voltak teljesen világosak, de a The Times azt írta, hogy a briteket háromszáz feldühödött és felfegyverzett helybéli szorította be az őrsre. A lap értesülése szerint a hat brit a támadás kezdete után megparancsolta a gondjaira bízott iraki rendőrjelölteknek, hogy meneküljenek. Az irakiak kérték őket, hogy jöjjenek velük, de ők fegyverrel fedezték az iraki rendőrtanoncok visszavonulását. Az iraki rádió egy újságírója a lapnak azt mondta: az iraki támadók a tűzharc végén még életben lévő négy brittől elvették a letett fegyvert, majd egyenként főbe lőtték őket. Két brit katonai rendőr már korábban meghalt az összecsapásban, amelyben két iraki is elesett.
A lap szerint a közelben ugyanaznap történt második rajtaütés, amelyben nyolc brit katona súlyosan megsérült, a hat brit katonai kiképző megölése után, és nem az előtt történt, ahogy korábban feltételezték. A település közelében egy ejtőernyős brit zászlóalj járőrét érte nehéz fegyverekkel végrehajtott támadás kedden; a járőr egy tagja megsérült. A segítségül hívott Chinook helikopter is tűz alá került, és a rajta utazó katonák közül hét ugyancsak megsebesült. A lap értesülése szerint a járőr valószínűleg akkor még semmit sem tudott a hat másik brit katona megöléséről, de az irakiak azt hihették, hogy az egység bosszúra készül.
A The Times szerint nem világos, hogy a hat brit katonai rendőr miért nem hívott segítséget, vagy ha hívott, az miért nem érkezett meg. A The Sun, a legnagyobb példányszámú brit tömeglap azonban tudni véli a választ: a királyi katonai rendőrség név nélkül idézett tagjai azt mondták az újságnak, hogy a hat kiképzőt mindössze könnyű fegyverzettel, korlátozott mennyiségű lőszerrel és rádió nélkül küldték be a forrongó iraki településre.
A The Guardian szerint a síiták lakta városban az szított indulatokat, hogy a britek módszeresen kutattak a lakosságnál lévő fegyverek után. A tiltakozások hatására a brit hatóságok egyezséget kötöttek a helyi elöljárókkal, hogy beszüntetik a kutatást, annak fejében, hogy a helybéliek egy hónapon belül önként beszolgáltatják fegyverzetüket, főleg az elterjedt, szovjet gyártmányú nehézgéppuskákat. Az egyezség ellenére azonban a brit hadsereg a hét elején újrakezdte a házak átvizsgálását - írta a vezető baloldali brit napilap.
A keddi emberveszteség volt a legsúlyosabb a háború kezdete óta, amelyet az Irakba vezényelt brit haderő egy nap alatt, fegyveres akcióban elszenvedett. A hat halálesettel együtt a britek összesen 40 katonát vesztettek Irakban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria