Tetszett a cikk?

Az irakiak gyakorlatilag kivégezték a kedden megölt hat brit katonát, miután azok már letették a fegyvert - írták egyöntetűen a csütörtöki brit lapok, amelyek szerint a briteknél még egy rádió sem volt, hogy segítséget kérhettek volna. Az iraki brit haderő korábban 48 órás határidőt adott Madzsar el-Kabir város vezetőinek, hogy átadják azokat a fegyvereseket, akik a rendfenntartó katonákra támadtak, és hatot közülük megöltek.

A hat brit katonai rendőr holttestét kedden találták meg a dél-iraki Bászrától északnyugatra fekvő Madzsar el-Kabir falu rendőrőrsén. A britek a helyi új rendőrség létrehozásában, a leendő rendőrök kiképzésében segítettek.
A halálukhoz vezető incidens körülményei még csütörtökön sem voltak teljesen világosak, de a The Times azt írta, hogy a briteket háromszáz feldühödött és felfegyverzett helybéli szorította be az őrsre. A lap értesülése szerint a hat brit a támadás kezdete után megparancsolta a gondjaira bízott iraki rendőrjelölteknek, hogy meneküljenek. Az irakiak kérték őket, hogy jöjjenek velük, de ők fegyverrel fedezték az iraki rendőrtanoncok visszavonulását. Az iraki rádió egy újságírója a lapnak azt mondta: az iraki támadók a tűzharc végén még életben lévő négy brittől elvették a letett fegyvert, majd egyenként főbe lőtték őket. Két brit katonai rendőr már korábban meghalt az összecsapásban, amelyben két iraki is elesett.
A lap szerint a közelben ugyanaznap történt második rajtaütés, amelyben nyolc brit katona súlyosan megsérült, a hat brit katonai kiképző megölése után, és nem az előtt történt, ahogy korábban feltételezték. A település közelében egy ejtőernyős brit zászlóalj járőrét érte nehéz fegyverekkel végrehajtott támadás kedden; a járőr egy tagja megsérült. A segítségül hívott Chinook helikopter is tűz alá került, és a rajta utazó katonák közül hét ugyancsak megsebesült. A lap értesülése szerint a járőr valószínűleg akkor még semmit sem tudott a hat másik brit katona megöléséről, de az irakiak azt hihették, hogy az egység bosszúra készül.
A The Times szerint nem világos, hogy a hat brit katonai rendőr miért nem hívott segítséget, vagy ha hívott, az miért nem érkezett meg. A The Sun, a legnagyobb példányszámú brit tömeglap azonban tudni véli a választ: a királyi katonai rendőrség név nélkül idézett tagjai azt mondták az újságnak, hogy a hat kiképzőt mindössze könnyű fegyverzettel, korlátozott mennyiségű lőszerrel és rádió nélkül küldték be a forrongó iraki településre.
A The Guardian szerint a síiták lakta városban az szított indulatokat, hogy a britek módszeresen kutattak a lakosságnál lévő fegyverek után. A tiltakozások hatására a brit hatóságok egyezséget kötöttek a helyi elöljárókkal, hogy beszüntetik a kutatást, annak fejében, hogy a helybéliek egy hónapon belül önként beszolgáltatják fegyverzetüket, főleg az elterjedt, szovjet gyártmányú nehézgéppuskákat. Az egyezség ellenére azonban a brit hadsereg a hét elején újrakezdte a házak átvizsgálását - írta a vezető baloldali brit napilap.
A keddi emberveszteség volt a legsúlyosabb a háború kezdete óta, amelyet az Irakba vezényelt brit haderő egy nap alatt, fegyveres akcióban elszenvedett. A hat halálesettel együtt a britek összesen 40 katonát vesztettek Irakban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 Az Erste szerint a régióban a magyar gazdaság ugorhatja a legnagyobbat

Az Erste szerint a régióban a magyar gazdaság ugorhatja a legnagyobbat

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Marabu Féknyúz: Ellenzéki összefogás

Marabu Féknyúz: Ellenzéki összefogás