Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök kételkedik abban, hogy Izraelnek szándékában áll-e alkalmazni az "útiterv" néven ismert nemzetközi rendezési koncepciót, Szilvan Salom izraeli külügyminiszter ugyanakkor kijelentette, csapdát gyanít a palesztin szervezetek által esetleg meghirdetendő ideiglenes tűzszünet mögött. Jasszer Arafat megerősíti, a Hamász és az Iszlám Dzsihád cáfolja a tűzszünet létrejöttét.

Abbász azt kifogásolja, hogy míg a Palesztin Hatóság már megkezdte az útiterv szellemében vállalt kötelezettségeinek teljesítését, a másik fél még nem. Nem kezdődött meg az izraeli csapatok kivonása a Gázai övezet és Ciszjordánia egyes újra megszállt területeiről, pedig a Palesztin Hatóság kész vállalni minden felelősséget azokban a szektorokban, ahonnan az izraeli hadsereg alakulatainak távozniuk kellene - mondta, közbelépésre sürgetve az Egyesült Államokat. Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország által közösen kidolgozott terv egyebek között előirányozza az erőszakcselekmények beszüntetését, az Izrael által megszállt palesztin területek kiürítését és egy palesztin állam létrejöttét 2005-ig.
Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmának egyik rangidős tisztségviselője azt állította szerda este, hogy a radikális csoportok egyezményt írtak alá az Izrael elleni támadások háromhavi felfüggesztéséről. Abdelaziz ar-Rantiszi, a radikális Hamász szervezet vezetője azonban nyomban cáfolta ezt. Arafat csütörtökön személyesen is megismételte: nagyon hamar, talán már a nap folyamán várható a hivatalos bejelentés a megállapodásról. A Hamász és az Iszlám Dzsihád újabb cáfolatot adott ki.
Szilvan Salom izraeli külügyminiszter szerint a három hónapos fegyvernyugvás Izrael számára nem elfogadható alternatívája a radikális csoportok lefegyverzésének, s nem egyéb, mint az izraelieknek állított palesztin csapda. Ha a fegyvernyugvás kihirdetése ellenére is lennének merényletek, a palesztinok azt mondanák, csak elszigetelt akciókról van szó, amelyekhez nekik nincs közük. Ha viszont Izrael, tudomást szerezve egy készülő merényletről, lépéseket tenne annak meghiúsítására, a Hamász mindjárt a fegyvernyugvás megsértésével vádolná - mondta az izraeli diplomácia vezetője. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán – videó

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán – videó

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég