Tetszett a cikk?

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök kételkedik abban, hogy Izraelnek szándékában áll-e alkalmazni az "útiterv" néven ismert nemzetközi rendezési koncepciót, Szilvan Salom izraeli külügyminiszter ugyanakkor kijelentette, csapdát gyanít a palesztin szervezetek által esetleg meghirdetendő ideiglenes tűzszünet mögött. Jasszer Arafat megerősíti, a Hamász és az Iszlám Dzsihád cáfolja a tűzszünet létrejöttét.

Abbász azt kifogásolja, hogy míg a Palesztin Hatóság már megkezdte az útiterv szellemében vállalt kötelezettségeinek teljesítését, a másik fél még nem. Nem kezdődött meg az izraeli csapatok kivonása a Gázai övezet és Ciszjordánia egyes újra megszállt területeiről, pedig a Palesztin Hatóság kész vállalni minden felelősséget azokban a szektorokban, ahonnan az izraeli hadsereg alakulatainak távozniuk kellene - mondta, közbelépésre sürgetve az Egyesült Államokat. Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország által közösen kidolgozott terv egyebek között előirányozza az erőszakcselekmények beszüntetését, az Izrael által megszállt palesztin területek kiürítését és egy palesztin állam létrejöttét 2005-ig.
Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmának egyik rangidős tisztségviselője azt állította szerda este, hogy a radikális csoportok egyezményt írtak alá az Izrael elleni támadások háromhavi felfüggesztéséről. Abdelaziz ar-Rantiszi, a radikális Hamász szervezet vezetője azonban nyomban cáfolta ezt. Arafat csütörtökön személyesen is megismételte: nagyon hamar, talán már a nap folyamán várható a hivatalos bejelentés a megállapodásról. A Hamász és az Iszlám Dzsihád újabb cáfolatot adott ki.
Szilvan Salom izraeli külügyminiszter szerint a három hónapos fegyvernyugvás Izrael számára nem elfogadható alternatívája a radikális csoportok lefegyverzésének, s nem egyéb, mint az izraelieknek állított palesztin csapda. Ha a fegyvernyugvás kihirdetése ellenére is lennének merényletek, a palesztinok azt mondanák, csak elszigetelt akciókról van szó, amelyekhez nekik nincs közük. Ha viszont Izrael, tudomást szerezve egy készülő merényletről, lépéseket tenne annak meghiúsítására, a Hamász mindjárt a fegyvernyugvás megsértésével vádolná - mondta az izraeli diplomácia vezetője. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártását

A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártását

Tíz nap alatt minden 45 év feletti regisztráltat beoltana a kormány

Tíz nap alatt minden 45 év feletti regisztráltat beoltana a kormány

Tim Cook állítja, az Apple ma már több M1-es Macet ad el, mint intelest

Tim Cook állítja, az Apple ma már több M1-es Macet ad el, mint intelest