Az amerikai elnök úgy véli, hogy Charles Taylor libériai elnöknek le kell mondania tisztségéről a további vérontás elkerülése érdekében.

A Fehér Ház szóvivőjének csütörtöki tájékoztatója szerint George Bush a nap során beszédet mond az Egyesült Államok Afrika-politikájáról, és ebben lemondásra fogja felszólítani a polgárháború sújtotta nyugat-afrikai ország vezetőjét, valamint támogatásáról biztosítja a harcoló felek által júniusban aláírt tűzszünetet. Átfogó beszédében az elnök felvázolja álláspontját az afrikai regionális konfliktusokról, a fejlesztés kérdéseiről és az AIDS elleni küzdelemről is. George Bush július 7-12. között öt afrikai országban - Szenegálban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Botswanában, Ugandában és Nigériában - tesz látogatást. Ugyanakkor Ari Fleischer szóvivő nem közölte, hogy az elnök teljesíti-e Nagy-Britanniának azt a kérését, hogy a libériai polgárháború megfékezése, a tűzszünet érvényesítése céljából küldjön katonákat a nyugat-afrikai országba.
Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet szerdán azzal érvelt a beavatkozás mellett, hogy Nagy-Britannia néhány éve egykori gyarmatán, Sierra Leonéban, Franciaország pedig legutóbb volt gyarmatán, Elefántcsontparton avatkozott be. Libéria esetében szerinte az Egyesült Államok az első számú jelölt, hiszen az országot a XIX. században felszabadított amerikai rabszolgák alapították. A kiszivárogtatások szerint nem várható "drámai" bejelentés az elnöki beszédben.
A libériai kormány és a két lázadó szervezet június 17-én kötött tűzszüneti megállapodást annak reményében, hogy a polgárháborús helyzetnek véget vetnek. A megállapodás értelmében az elnöknek harminc napon belül távoznia kell hivatalából. Taylor azonban pénteken visszatáncolt az egyezménytől, ragaszkodva ahhoz, hogy kitölthesse januárig tartó mandátumát. Az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD) nevű ellenzéki szervezet egységei ezért az elnök megbuktatására katonai támadást indítottak. Az összecsapásoknak eddig két-háromszáz civil áldozata és mintegy ezer sebesültje van. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Ős LCD tévé, régi számítógép és nyomtató: eladó egy közel 30 éves egyedi Rolls-Royce

Ős LCD tévé, régi számítógép és nyomtató: eladó egy közel 30 éves egyedi Rolls-Royce

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

Új adót vezet be Washington állam, hogy legyen miből megmenteni a gyilkos bálnákat

Új adót vezet be Washington állam, hogy legyen miből megmenteni a gyilkos bálnákat