Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök úgy véli, hogy Charles Taylor libériai elnöknek le kell mondania tisztségéről a további vérontás elkerülése érdekében.

A Fehér Ház szóvivőjének csütörtöki tájékoztatója szerint George Bush a nap során beszédet mond az Egyesült Államok Afrika-politikájáról, és ebben lemondásra fogja felszólítani a polgárháború sújtotta nyugat-afrikai ország vezetőjét, valamint támogatásáról biztosítja a harcoló felek által júniusban aláírt tűzszünetet. Átfogó beszédében az elnök felvázolja álláspontját az afrikai regionális konfliktusokról, a fejlesztés kérdéseiről és az AIDS elleni küzdelemről is. George Bush július 7-12. között öt afrikai országban - Szenegálban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Botswanában, Ugandában és Nigériában - tesz látogatást. Ugyanakkor Ari Fleischer szóvivő nem közölte, hogy az elnök teljesíti-e Nagy-Britanniának azt a kérését, hogy a libériai polgárháború megfékezése, a tűzszünet érvényesítése céljából küldjön katonákat a nyugat-afrikai országba.
Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet szerdán azzal érvelt a beavatkozás mellett, hogy Nagy-Britannia néhány éve egykori gyarmatán, Sierra Leonéban, Franciaország pedig legutóbb volt gyarmatán, Elefántcsontparton avatkozott be. Libéria esetében szerinte az Egyesült Államok az első számú jelölt, hiszen az országot a XIX. században felszabadított amerikai rabszolgák alapították. A kiszivárogtatások szerint nem várható "drámai" bejelentés az elnöki beszédben.
A libériai kormány és a két lázadó szervezet június 17-én kötött tűzszüneti megállapodást annak reményében, hogy a polgárháborús helyzetnek véget vetnek. A megállapodás értelmében az elnöknek harminc napon belül távoznia kell hivatalából. Taylor azonban pénteken visszatáncolt az egyezménytől, ragaszkodva ahhoz, hogy kitölthesse januárig tartó mandátumát. Az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD) nevű ellenzéki szervezet egységei ezért az elnök megbuktatására katonai támadást indítottak. Az összecsapásoknak eddig két-háromszáz civil áldozata és mintegy ezer sebesültje van. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem lesz baja, ha leejti az új Samsung telefont – itt a Galaxy XCover 5

Nem lesz baja, ha leejti az új Samsung telefont – itt a Galaxy XCover 5

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé