Svédország beleegyezett abba, hogy Biljana Plavsics volt boszniai szerb elnöknek az ország egyik börtönében biztosítson helyet, miután az egykori boszniai "vasladyt" a hágai Nemzetközi Törvényszék korábban 11 évi szabadságvesztésre ítélte. Mivel Svédországban a 70 éven felüli elítélteknek nem kell börtönben maradniuk, az ottani hatóságok várhatóan kérni fogják Plavsics szabadlábra helyezését idős korára való tekintettel.

A 72 éves Plavsicsot már csütörtökön elszállították Hágából, és jelenleg a stockholmi Kronobergshaktet vizsgálati fogdában várja, melyik svéd börtönbe küldik tovább - jelentette a Reuters. A hágai Nemzetközi Törvényszék - amely a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgálja - még április 25-én kérte fel a skandináv államot, hogy helyezze el egyik büntetés-végrehajtási intézetében a háborús bűnök elkövetéséért még februárban elítélt egykori szerb politikusnőt.
Információk szerint azért Svédországra esett a választás, mert a büntetés-végrehajtás tekintetében a svéd törvények a legliberálisabbak, a hetven éven felüli elítélteknek nem kell börtönben maradniuk. A megegyezés után a svéd hatóságok állítólag azonnal kérni fogják Hágától Plavsics asszony szabadlábra helyezését idős korára való tekintettel. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben