Tetszett a cikk?

Svédország beleegyezett abba, hogy Biljana Plavsics volt boszniai szerb elnöknek az ország egyik börtönében biztosítson helyet, miután az egykori boszniai "vasladyt" a hágai Nemzetközi Törvényszék korábban 11 évi szabadságvesztésre ítélte. Mivel Svédországban a 70 éven felüli elítélteknek nem kell börtönben maradniuk, az ottani hatóságok várhatóan kérni fogják Plavsics szabadlábra helyezését idős korára való tekintettel.

A 72 éves Plavsicsot már csütörtökön elszállították Hágából, és jelenleg a stockholmi Kronobergshaktet vizsgálati fogdában várja, melyik svéd börtönbe küldik tovább - jelentette a Reuters. A hágai Nemzetközi Törvényszék - amely a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgálja - még április 25-én kérte fel a skandináv államot, hogy helyezze el egyik büntetés-végrehajtási intézetében a háborús bűnök elkövetéséért még februárban elítélt egykori szerb politikusnőt.
Információk szerint azért Svédországra esett a választás, mert a büntetés-végrehajtás tekintetében a svéd törvények a legliberálisabbak, a hetven éven felüli elítélteknek nem kell börtönben maradniuk. A megegyezés után a svéd hatóságok állítólag azonnal kérni fogják Hágától Plavsics asszony szabadlábra helyezését idős korára való tekintettel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Egy fekete sci-fi írónőről nevezték el a Perseverance leszállóhelyét

Egy fekete sci-fi írónőről nevezték el a Perseverance leszállóhelyét