A szlovák kormány elutasította a magyar kedvezménytörvényt, mert szerinte a legújabb, a napokban módosított változat sem változtat annak területenkívüliségén; azon tehát, hogy a magyar állam más országok polgárainak nyújt támogatást. Ezért előfordulhat, hogy a magyar kormány számára nem marad más megoldás, mint az, hogy a törvény Szlovákiában nem lesz érvényes, így az ott élő magyarok a kedvezményekből nem részesülnek. A magyar diplomácia egyelőre ezt a lehetőséget kizárja. De vajon elkerülhető-e ez a kedvezőtlen fordulat?

Meglehet, az Országgyűlés által elfogadott jogszabály az északi szomszédnál kivitelezhetetlen lesz, a Dzurinda-kabinet ugyanis a törvény szlovákiai alkalmazása esetén ellenintézkedéseket helyezett kilátásba. A magyar kormány további tárgyalásokban bízik, többet egyelőre nem tehet.
A Medgyessy-kormány, dacolva az erős fideszes ellenszéllel, végül elérte, hogy a májusi Magyar Állandó Értekezleten (Máért) a határon túli magyar szervezetek és a magyar parlamenti partok többsége elfogadja a kedvezménytörvény módosítására vonatkozó, az Európa Tanács Velencei Bizottságának ízléséhez igazított javaslatot. Noha a Fidesz, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt nem írta alá a törvény módosítását is tartalmazó Máért-zárónyilatkozatot, az Országgyűlés a következő hónapban 195 igen szavazattal, 173 nem ellenében végül elfogadta a módosítást.
Mivel az Európai Unió a státustörvény ügyében az érintett országok kétoldalú megegyezését várja el, a szerdai szlovák döntés miatt nehézségekkel kell szembenéznie a törvényt Brüsszel elvárásaihoz igazító hazai vezetésnek. Szabó Vilmos, a Határon Túli Magyarok Hivatalát (HTMH) is felügyelő politikai államtitkár a HVG-nek júniusban adott interjújában az ezt feszegető kérdésre sem vázolt fel konkrét koncepciót arról, hogy a kormány mit tesz egy esetleges szlovákiai elutasítás esetén. Pedig Pozsony reakciója kiszámítható volt. A magyar kormány és a módosításon, illetve annak elfogadtatásán leginkább szorgoskodó HTMH is tisztában volt vele: Mikulás Dzurinda számára még az átgyúrt javaslat sem emészthető. A kormányfő ugyanis éppen a törvény lényegi pontját kifogásolta, többször jelezve, hogy többek között ellenzi a jogszabály azon paragrafusait, amelyek szlovák területen nyújtanának támogatást az ottani magyaroknak, még akkor is, ha azt az érintettek nem személyesen, hanem közvetítő szervezeten keresztül kapják meg.
Bár Dzurinda több nyilatkozatában is kifejtette, hogy a Máértet nem tekinti partnernek és a státustörvényről csak Medgyessy Péterrel hajlandó tárgyalni, Szabó Vilmos korábbi nyilatkozata szerint a két politikus között csak akkor jön létre újabb találkozó, ha a nézeteltérés már megoldódott. Ezzel kapcsolatban Tóth Tamás, a külügyi tárca szóvivője a hvg.hu-nak pénteken úgy nyilatkozott, hogy a magyar diplomácia "minden szinten kész tárgyalni" a kérdésről. A hvg.hu-nak a HTMH vezetője, a szlovák rendezésben optimista Bálint-Pataki József és a külügyminisztérium illetékese is kizárta azt a lehetőséget, hogy a törvény esetleg Szlovákiára nem vonatkozna. "Ha öt országgal meg tudtunk állapodni, akkor végül Szlovákiával is dűlőre jutunk majd" - közölte Tóth Tamás. Nehéz lesz viszont tárgyalni egy olyan kormánnyal, amelynek szlovák nemzetiségű miniszterei - a Magyar Koalíció Pártjának képviselői szerint legalábbis – úgy utasították vissza a módosított törvényt, hogy nem is olvasták azt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

Adventi irodalmi naptár - december 17.

Adventi irodalmi naptár - december 17.

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Weinstein azzal dicsekedett, hogy lefeküdt Jennifer Lawrence-szel

Weinstein azzal dicsekedett, hogy lefeküdt Jennifer Lawrence-szel

Blokád alatt a köztévé, egyre több ellenzéki politikus az épületben

Blokád alatt a köztévé, egyre több ellenzéki politikus az épületben