Tetszett a cikk?

Remény nyílt arra, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságot sikerül kivezetni az öt éve zajló háborúból, miután hétfőn Joseph Kabila kongói elnök átmeneti kormányt nevezett ki. A kabinet feladata, hogy az egy éven belül tervezett választásokig, illetve azok alatt irányítsa az országot.

A 36 minisztert és 25 miniszterhelyettest felvonultató kabinetben a jelenlegi kormányzat, az ellenzéki fegyveres mozgalmak, a kormánypárti félkatonai szervezetek, a politikai pártok és a társadalmi szervezetek képviselői egyaránt helyet kaptak. A részletekről még decemberben megegyeztek, a katonai vezetők posztjáról folyó vitát azonban csak a múlt hét végén sikerült megoldani. Az államfő négy helyettesét - a kormány irányítóit - négy különböző szervezet adja.
Afrika harmadik legnagyobb országában (a volt Zaire-ban) becslések szerint 3,3 millió ember életét követelte a háború, amelybe a kormány oldalán angolai, zimbabwei és namíbiai, a lázadókén pedig ruandai és ugandai csapatok is bekapcsolódtak. Az 1960-ban függetlenné vált országban mindeddig igazi demokratikus rendszer még nem működött, az átmeneti kormány felállásával ennek lehetősége jött létre.
Az Európai Unió júniusban EU-békefenntartó katonákat küldött a Kongói Demokratikus Köztársaságba. Az 1400 fős európai kontingens, amely az EU első katonai missziója a NATO segítsége nélkül, francia tábornok parancsnoksága alatt áll. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány