Július elsejétől Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök fél éves időtartamra az Európai Unió legfőbb képviselőjévé válik, mivel keddtől Olaszország tölti be az EU soros elnöki tisztségét. Tekintélyes nyugat-európai lapok élesen bírálják Berlusconit, aki ellen az elmúlt években több büntetőügy is folyt.

Olaszország leggazdagabb embere, Silvio Berlusconi ellen médiaoffenzíva folyik külföldön, melynek legújabb felvonása májusban kezdődött az Economist brit hetilap cikkével: eszerint habár Olaszország július elsejével átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját, de Silvio Berlusconi olasz kormányfő alkalmatlan a jelenlegi helyzetben szükséges vezetői szerepre, s ezért a lap lemondásra szólította fel a politikust. Az Independent című brit lap hétfői számában már úgy fogalmazott, hogy "Európát az undor egyesíti, most, hogy Berlusconi kerül az EU trónjára", de még a tekintélyes német Spiegel is azt írta címlapján, hogy "Immár egész Európában játsszák a Keresztapát".
Berlusconit azzal vádolják, hogy miközben a mostani, bonyolult körülmények között (a következő egy évben dönteni kell majd az EU alapokmányáról, végigvinni a szervezet kibővítését, s rendezni az iraki háború miatt szétzilálódott sorokat az EU-tagállamok között) a soros elnöki tisztséghez - mint az Economist fogalmaz - "tisztánlátásra, kifinomult diplomáciai érzékre és kikezdhetetlen megbecsültségre alapuló erkölcsi magasságra van szükség", Berlusconi nem felel meg e követelményeknek. Az olasz miniszterelnök ellen az elmúlt években büntetőügyek folytak (a legutolsóban a kormánykoalíció által ellenőrzött parlament épp a napokban "mentette meg őt", mentelmi jogot adva neki), s jócskán vannak erkölcsi aggályok is. A Spiegel szerint Berlusconi "hazájában lerombolja az igazságszolgáltatást, aláveti a televíziót, s olyan törvényeket hozat a parlamenttel, amilyenekre épp szüksége van".
Az EU-köröket Berlusconi jogi gondjai és hazai médiabefolyása mellett az olasz kormányfő közelmúltban tett külpolitikai kezdeményezései is aggasztják. Nemrégiben például - eltérve az EU hivatalos álláspontjától - felvetette, hogy Oroszország és Izrael is a szervezet tagjává válhatna, s minapi közel-keleti útja során - a nyugat-európai helyett az amerikai irányvonalat követve - nem volt hajlandó találkozni Jasszer Arafat palesztin vezetővel. Ráadásul köztudottan rossz a viszonya Romano Prodival, az EU-bizottság vezetőjével: ők ketten az olasz belpolitikában egymás riválisai voltak.
Mindenesetre Berlusconi hétfőn magabiztosan nyilatkozott: mint hangoztatta, az olasz EU-elnökség egyik legfőbb feladata az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok újraépítése lesz. A kormányfő az olaszországi baloldali sajtót tette felelőssé a személyével kapcsolatos külföldi bírálatokért: szerinte a sajtó háborút hirdetett ellene, amióta csak feltűnt a politikai színpadon. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Megszavazták a rabszolgatörvényt

Megszavazták a rabszolgatörvényt

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt