Az Egyesült Államok kedden felfüggesztette csaknem ötven ország, köztük a hat NATO-tagjelölt katonai segélyezését, mivel csatlakoztak a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) létrehozó római egyezményhez, de nem kötelezték el magukat kétoldalú megállapodásban arra, hogy nem adnak ki amerikai állampolgárt az emberiesség elleni, illetve háborús bűnök ügyeiben ítélkezni hivatott intézménynek.

Az amerikai kongresszus a katonai segélyek megvonásának terhe mellett július elsejében, az 1998-as római egyezmény hatályba lépésének első évfordulójában rögzítette az ilyen kétoldalú egyezmények megkötésének a határidejét. A tavaly augusztusban elfogadott törvény eleve mentesít 27 országot - a NATO tagjait és Amerika kilenc más fontos szövetségesét - a következmények alól, s lehetővé teszi az elnöknek, hogy ugyanezt tegye azokkal az országokkal, amelyek kétoldalú megállapodásban vállalják, hogy nem adnak ki amerikai állampolgárt az ICC-nek. Az elnök ezen túlmenően további országokkal is kivételt tehet az Egyesült Államok nemzeti érdekeire hivatkozva.
George Bush elnök kedden washingtoni források szerint minden olyan országot mentesített, amely kétoldalú megállapodást kötött az Egyesül Államokkal. Rajtuk kívül - Amerika nemzeti érdekeire hivatkozva - 22 olyan országgal is kivételt tett, amely ratifikálta a római egyezményt és elhárította a kétoldalú megállapodást. Nem került viszont a kivételezettek közé Bulgária, Szlovákia, Szlovénia, a három balti állam, Észtország, Lettország, Litvánia, valamint Kolumbia. A baloldali gerillák és kábítószer-csempészek ellen valóságos háborút folytató bogotai kormány eddig jelentős katonai segélyben részesült.
Az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint összesen 44 ország kötött kétoldalú egyezményt Washingtonnal, ebből 25 az utóbbi négy hónapban. Richard Boucher közölte, hogy a 44 országon kívül "legalább" még hét ország kötött titokban egyezményt arról, hogy nem ad ki amerikaiakat a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC). Az ismert 44 ország többsége egyébként latin-amerikai, afrikai, ázsiai, s csak három európai: Albánia, Bosznia és Románia.
Az Egyesült Államok azért akarja kiemelni állampolgárait a Nemzetközi Büntetőbíróság hatálya alól, mivel attól tart, hogy ellenségei Amerika lejáratása érdekében külföldön szolgáló katonáit folyton a bíróság elé fogják citálni. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

A Chrome-bővítményeket is telepíthetjük majd a Microsoft új böngészőjéhez

A Chrome-bővítményeket is telepíthetjük majd a Microsoft új böngészőjéhez