Tetszett a cikk?

Az izraeli hadsereg szerda délután fogja átadni a Betlehem feletti ellenőrzést a palesztinoknak - közölte az izraeli katonai rádió. Ugyanakkor fennmarad a Betlehem körüli zárlat, s az izraeli hadsereg megerősíti a várostól északra, Jeruzsálem bejáratánál létesített közúti ellenőrző pontokat is.

A különböző palesztin biztonsági szolgálatok tagjai egyenruhában és fegyveresen fognak szolgálatot teljesíteni a Ciszjordánia déli részén elterülő városban, miközben az izraeli hadsereg kötelezettséget vállalt arra, hogy tartózkodni fog a behatolásoktól és letartóztatásoktól Betlehemben, amelynek esetében helytelen kivonulásról beszélni, hiszen tartósan semmilyen izraeli erőt nem vezényeltek a városba - hangsúlyozta a beszámoló.
Az AP amerikai hírügynökség szerint katonai teherautókon már kedden megkezdődött a felszerelések elszállítása két Betlehem közelében fekvő támaszpontról, miközben a palesztin rendőrség "higgadtan és felkészülten" várja, hogy az izraeli katonák távozása után azonnal visszatérjen Betlehembe, a második térségbe, amelyet Izrael átad a palesztinoknak az Egyesült Államok által támogatott közel-keleti béketerv értelmében.
Az átadási terv részleteit kedden öntötték végső formába magas rangú parancsnokok. Az erről kiadott katonai közlemény szerint a térségben változatlanul Izrael felel az izraeliek biztonságáért, beleértve a Betlehem környéki falvak telepeseit is. A palesztin biztonsági erők kötelezték magukat, hogy "megakadályozzák és meghiúsítják a terrortámadásokat a felelősségi körzetükbe tartozó területeken". Hasonló egyezség született a Gázai övezet északi részén is, ahonnan vasárnap vonult ki a hadsereg.
Mahmúd Abbász palesztin kormányfő kedden Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel tartott találkozója előtt úgy nyilatkozott, hogy a Gázai övezet északi részének és Betlehem átadását (az izraeli hadsereg) "visszavonulása fogja követni a többi palesztin városból és a palesztin menekülttáborokból". Jövendölése szerint az izraeli csapatok "egy vagy másfél hónapon belül" visszahúzódnak az intifáda kitörése, 2000 szeptembere óta elfoglalt területekről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Hogyan kóstoljunk gint? - elméleti és gyakorlati útmutató

Hogyan kóstoljunk gint? - elméleti és gyakorlati útmutató