Tetszett a cikk?

Az Európai Unió külkapcsolatainak erősítését és a nagy transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztését állította a második félévi olasz elnökség törekvéseinek középpontjába az EU soros elnökségét betöltő Olaszország miniszterelnöke, Silvio Berlusconi szerdán az Európai Parlamentben. Az ülésen az olasz kormányfő élesen összekülönbözött egy őt bíráló német képviselővel.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az Európai Parlament (EP) teljes ülése előtt Strasbourgban mondott beszédében az állami és magánberuházások növelését, az Európai Beruházási Bank (EIB) fokozott aktivitását sürgette a pangó európai gazdasági növekedés fellendítésére, elsősorban a transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésével. Szerinte a stabilitási és növekedési paktum, a költségvetési szigor követelményeit össze kell békíteni a gazdaságösztönző befektetések igényeivel.
Az olasz elnökség második kiemelt feladataként az európai társadalom elöregedéséből eredő problémák kezelését nevezte meg. Rámutatott, hogy emelni kell a foglalkoztatottság arányát, főleg az idősebb korosztályoknál, csökkenteni az előnyugdíjazást, megreformálni a nyugdíjrendszereket. Szerinte ennél is fontosabb viszont, hogy korszerűsítésre szorul a munkaerőpiac, ösztönözni kell a vállalkozó szellemet, nagyobb támogatást adni a kis és közepes méretű vállalkozásoknak.
Berlusconi nyomatékkal beszélt a transzatlanti kapcsolatok javításáról, és az EU szorosabb viszonyrendszerének kiépítését sürgette a földközi-tengeri országokkal valamint az unió keleti szláv szomszédaival. Sürgette az európai védelmi erőfeszítések növelését a NATO-ban, a közös küzdelmet a nemzetközi terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek terjedése ellen. Berlusconi szerint az EU-nak egyre szélesebb párbeszédre kell törekednie Oroszországgal, amely "Európa és a Nyugat politikai, gazdasági és kulturális szövetéhez akar tartozni".
Berlusconi beszédének elején több környezetvédő képviselő olyan tiltakozó táblákat emelt a magasba, hogy ”nem akarunk keresztapát Európának” - Pat Cox, az EP elnöke viszont szigorúan rendreutasította őket. Ugyancsak kellemetlenséget okozott az EP-ben, amikor Berlusconi – az egyik német szociáldemokrata képviselő, Martin Schulz őt bíráló kijelentésére reagálva – azt ajánlotta a német képviselőnek, hogy vállalja el egy náci koncentrációs táborról készülő filmben egy kápó szerepét. Pat Cox, az EP elnöke kijelentette: az olasz kormányfő "az elemi udvariasság szabályainak áthágását engedte meg magának".
Az EP ülésén résztvevő magyar megfigyelők közül Surján László (Fidesz) és Szent-Iványi István (SZDSZ) egyaránt úgy nyilatkozott, hogy az olasz elnökség programját kiegyensúlyozott, jó programként fogadta a parlament, és a szélsőbalt, valamint a zöldeket leszámítva Berlusconi mindenütt tapsot kapott. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

521 lóerő és zöld rendszám, itt a szupersportos BMW 745Le

521 lóerő és zöld rendszám, itt a szupersportos BMW 745Le