Az Európai Unió külkapcsolatainak erősítését és a nagy transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztését állította a második félévi olasz elnökség törekvéseinek középpontjába az EU soros elnökségét betöltő Olaszország miniszterelnöke, Silvio Berlusconi szerdán az Európai Parlamentben. Az ülésen az olasz kormányfő élesen összekülönbözött egy őt bíráló német képviselővel.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az Európai Parlament (EP) teljes ülése előtt Strasbourgban mondott beszédében az állami és magánberuházások növelését, az Európai Beruházási Bank (EIB) fokozott aktivitását sürgette a pangó európai gazdasági növekedés fellendítésére, elsősorban a transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésével. Szerinte a stabilitási és növekedési paktum, a költségvetési szigor követelményeit össze kell békíteni a gazdaságösztönző befektetések igényeivel.
Az olasz elnökség második kiemelt feladataként az európai társadalom elöregedéséből eredő problémák kezelését nevezte meg. Rámutatott, hogy emelni kell a foglalkoztatottság arányát, főleg az idősebb korosztályoknál, csökkenteni az előnyugdíjazást, megreformálni a nyugdíjrendszereket. Szerinte ennél is fontosabb viszont, hogy korszerűsítésre szorul a munkaerőpiac, ösztönözni kell a vállalkozó szellemet, nagyobb támogatást adni a kis és közepes méretű vállalkozásoknak.
Berlusconi nyomatékkal beszélt a transzatlanti kapcsolatok javításáról, és az EU szorosabb viszonyrendszerének kiépítését sürgette a földközi-tengeri országokkal valamint az unió keleti szláv szomszédaival. Sürgette az európai védelmi erőfeszítések növelését a NATO-ban, a közös küzdelmet a nemzetközi terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek terjedése ellen. Berlusconi szerint az EU-nak egyre szélesebb párbeszédre kell törekednie Oroszországgal, amely "Európa és a Nyugat politikai, gazdasági és kulturális szövetéhez akar tartozni".
Berlusconi beszédének elején több környezetvédő képviselő olyan tiltakozó táblákat emelt a magasba, hogy ”nem akarunk keresztapát Európának” - Pat Cox, az EP elnöke viszont szigorúan rendreutasította őket. Ugyancsak kellemetlenséget okozott az EP-ben, amikor Berlusconi – az egyik német szociáldemokrata képviselő, Martin Schulz őt bíráló kijelentésére reagálva – azt ajánlotta a német képviselőnek, hogy vállalja el egy náci koncentrációs táborról készülő filmben egy kápó szerepét. Pat Cox, az EP elnöke kijelentette: az olasz kormányfő "az elemi udvariasság szabályainak áthágását engedte meg magának".
Az EP ülésén résztvevő magyar megfigyelők közül Surján László (Fidesz) és Szent-Iványi István (SZDSZ) egyaránt úgy nyilatkozott, hogy az olasz elnökség programját kiegyensúlyozott, jó programként fogadta a parlament, és a szélsőbalt, valamint a zöldeket leszámítva Berlusconi mindenütt tapsot kapott. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Betörtek Quentin Tarantinóhoz

Betörtek Quentin Tarantinóhoz

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Elbukott a nagy kísérlet, nem jött be Finnországban a feltétel nélküli alapjövedelem

Elbukott a nagy kísérlet, nem jött be Finnországban a feltétel nélküli alapjövedelem

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér