Tetszett a cikk?

Kivonultak az izraeli csapatok szerdán Betlehemből, s a palesztin biztonsági erők délután már át is vették a ciszjordániai város ellenőrzését. Az izraeli hadsereg ugyanakkor fenntartja a Betlehem körüli zárlatot. Közben az Izraelben tartózkodó külföldi tudósítók egyesülete bírálta az izraeli kormány által a brit BBC rádió és televízió ellen foganatosított szankciókat.

A jövőben a különböző palesztin biztonsági szolgálatok tagjai egyenruhában és fegyveresen teljesítenek szolgálatot a Ciszjordánia déli részén elterülő városban, miközben az izraeli hadsereg kötelezettséget vállalt arra, hogy tartózkodni fog a behatolásoktól és letartóztatásoktól Betlehemben.
Az átadási terv részleteit kedden öntötték végső formába magas rangú parancsnokok. Az erről kiadott katonai közlemény szerint a térségben változatlanul Izrael felel az izraeliek biztonságáért, beleértve a Betlehem környéki falvak telepeseit is. A palesztin biztonsági erők kötelezték magukat, hogy "megakadályozzák és meghiúsítják a terrortámadásokat a felelősségi körzetükbe tartozó területeken". Amennyiben ezt nem teszik meg, az izraeli hadsereg fenntartja magának a jogot ahhoz, hogy ismét átvegye az ellenőrzést Betlehemben. Hasonló egyezség született a Gázai övezet északi részén is, ahonnan vasárnap vonult ki a hadsereg.
Az Izraelben tartózkodó külföldi tudósítók egyesülete szerdán bírálta az izraeli kormány által a brit BBC rádió és televízió ellen foganatosított szankciókat. Az ügy előzménye, hogy az izraeli kormány sajtóirodája vasárnap bejelentette: az izraeli hatóságok "minden kapcsolatot megszakítanak" a BBC-vel, amelynek egyetlen izraeli tisztségviselő sem fog nyilatkozni. A hivatal azzal vádolta a BBC-t, hogy "ördöginek állítja be" Izraelt, és az "antiszemitizmus határát súroló" riportokat sugároz. A BBC központja határozottan visszautasította az Izrael-ellenes vagy antiszemita állásfoglalás vádját, és rámutatott: az együttműködést korlátozó izraeli döntés ellenére, továbbra is "részrehajlás nélkül és szakszerűen" fog tudósítani az Izraelben, a megszállt területeken és a Közel-Keleten zajló eseményekről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plágium miatt perli Balázs Klárit egy francia zeneszerző, az énekesnő elismerte tettét

Plágium miatt perli Balázs Klárit egy francia zeneszerző, az énekesnő elismerte tettét

Már a román főügyészség vizsgálja az úzvölgyi temető elfoglalásának ügyét

Már a román főügyészség vizsgálja az úzvölgyi temető elfoglalásának ügyét

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon