Kivonultak az izraeli csapatok szerdán Betlehemből, s a palesztin biztonsági erők délután már át is vették a ciszjordániai város ellenőrzését. Az izraeli hadsereg ugyanakkor fenntartja a Betlehem körüli zárlatot. Közben az Izraelben tartózkodó külföldi tudósítók egyesülete bírálta az izraeli kormány által a brit BBC rádió és televízió ellen foganatosított szankciókat.

A jövőben a különböző palesztin biztonsági szolgálatok tagjai egyenruhában és fegyveresen teljesítenek szolgálatot a Ciszjordánia déli részén elterülő városban, miközben az izraeli hadsereg kötelezettséget vállalt arra, hogy tartózkodni fog a behatolásoktól és letartóztatásoktól Betlehemben.
Az átadási terv részleteit kedden öntötték végső formába magas rangú parancsnokok. Az erről kiadott katonai közlemény szerint a térségben változatlanul Izrael felel az izraeliek biztonságáért, beleértve a Betlehem környéki falvak telepeseit is. A palesztin biztonsági erők kötelezték magukat, hogy "megakadályozzák és meghiúsítják a terrortámadásokat a felelősségi körzetükbe tartozó területeken". Amennyiben ezt nem teszik meg, az izraeli hadsereg fenntartja magának a jogot ahhoz, hogy ismét átvegye az ellenőrzést Betlehemben. Hasonló egyezség született a Gázai övezet északi részén is, ahonnan vasárnap vonult ki a hadsereg.
Az Izraelben tartózkodó külföldi tudósítók egyesülete szerdán bírálta az izraeli kormány által a brit BBC rádió és televízió ellen foganatosított szankciókat. Az ügy előzménye, hogy az izraeli kormány sajtóirodája vasárnap bejelentette: az izraeli hatóságok "minden kapcsolatot megszakítanak" a BBC-vel, amelynek egyetlen izraeli tisztségviselő sem fog nyilatkozni. A hivatal azzal vádolta a BBC-t, hogy "ördöginek állítja be" Izraelt, és az "antiszemitizmus határát súroló" riportokat sugároz. A BBC központja határozottan visszautasította az Izrael-ellenes vagy antiszemita állásfoglalás vádját, és rámutatott: az együttműködést korlátozó izraeli döntés ellenére, továbbra is "részrehajlás nélkül és szakszerűen" fog tudósítani az Izraelben, a megszállt területeken és a Közel-Keleten zajló eseményekről. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Van-e lejjebb: mi jut eszébe a keresztény jobboldalnak, ha egy nő sípot vesz a szájába?

Van-e lejjebb: mi jut eszébe a keresztény jobboldalnak, ha egy nő sípot vesz a szájába?

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Megvizsgáltak 13 slime-ot, és aggasztó dolog derült ki: a felük veszélyes anyagot tartalmaz

Megvizsgáltak 13 slime-ot, és aggasztó dolog derült ki: a felük veszélyes anyagot tartalmaz

Bencés szerzetesek rockzenei válogatással várják a karácsonyt

Bencés szerzetesek rockzenei válogatással várják a karácsonyt

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek