Szlovákia elfogadja a magyar kormány kedvezménytörvényt érintő tárgyalási ajánlatát, noha Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő korábban többször hangoztatta: nem hajlandó ez ügyben egyezkedni. Pozsony most a magyar-szlovák alapszerződés kínálta lehetőségek keretében kívánja megoldani a kedvezménytörvény miatt kialakult problémát.

Elfogadtuk Budapest kedvezménytörvényt érintő tárgyalási ajánlatát - jelentette ki Eduard Kukan szlovák külügyminiszter szerdán Pozsonyban. Kukan szerint Pozsony kedvezően válaszolt a múlt héten pénteken diplomáciai jegyzék formájában érkezett magyar ajánlatra. A szlovák diplomácia most arra vár, hogy Kovács László magyar külügyminiszter javaslatot tegyen kettejük találkozójának időpontjára.
A szlovák diplomácia vezetője a találkozón abban kíván megállapodni magyar kollégájával, hogy "miről tárgyaljanak, és milyen módon hívják össze a - magyar fél által javasolt - kormányközi vegyes bizottságot". Kukan jelezte, hogy Pozsony a magyar-szlovák alapszerződés kínálta lehetőségek keretében kívánja megoldani a kedvezménytörvény miatt kialakult problémát.
A szlovák fél eddigi kifogásai szerint a magyar jogszabálynak területen kívüli hatálya van, és etnikai alapon diszkriminálja Szlovákia nem magyar nemzetiségű polgárait. A szlovák külügyminiszter elismerte, hogy Budapest a kedvezménytörvény módosítása során "néhányat méltányolt a 15 pontban megfogalmazott szlovák észrevételek közül." Szlovákiának azonban a módosított magyar jogszabály ellen továbbra is két elvi kifogása van: elvárja, hogy a támogatásokat ne magánszemélyek, hanem csakis intézmények kaphassák meg. Ezenkívül továbbra is felrója a magyar jogszabály területen kívüli hatályát. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

Kamu egyenruhában, fegyverrel rabolt ki egy sofőrt három férfi - videó

Kamu egyenruhában, fegyverrel rabolt ki egy sofőrt három férfi - videó

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Így nem gondozzák a magyarjaikat