Tetszett a cikk?

Szlovákia elfogadja a magyar kormány kedvezménytörvényt érintő tárgyalási ajánlatát, noha Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő korábban többször hangoztatta: nem hajlandó ez ügyben egyezkedni. Pozsony most a magyar-szlovák alapszerződés kínálta lehetőségek keretében kívánja megoldani a kedvezménytörvény miatt kialakult problémát.

Elfogadtuk Budapest kedvezménytörvényt érintő tárgyalási ajánlatát - jelentette ki Eduard Kukan szlovák külügyminiszter szerdán Pozsonyban. Kukan szerint Pozsony kedvezően válaszolt a múlt héten pénteken diplomáciai jegyzék formájában érkezett magyar ajánlatra. A szlovák diplomácia most arra vár, hogy Kovács László magyar külügyminiszter javaslatot tegyen kettejük találkozójának időpontjára.
A szlovák diplomácia vezetője a találkozón abban kíván megállapodni magyar kollégájával, hogy "miről tárgyaljanak, és milyen módon hívják össze a - magyar fél által javasolt - kormányközi vegyes bizottságot". Kukan jelezte, hogy Pozsony a magyar-szlovák alapszerződés kínálta lehetőségek keretében kívánja megoldani a kedvezménytörvény miatt kialakult problémát.
A szlovák fél eddigi kifogásai szerint a magyar jogszabálynak területen kívüli hatálya van, és etnikai alapon diszkriminálja Szlovákia nem magyar nemzetiségű polgárait. A szlovák külügyminiszter elismerte, hogy Budapest a kedvezménytörvény módosítása során "néhányat méltányolt a 15 pontban megfogalmazott szlovák észrevételek közül." Szlovákiának azonban a módosított magyar jogszabály ellen továbbra is két elvi kifogása van: elvárja, hogy a támogatásokat ne magánszemélyek, hanem csakis intézmények kaphassák meg. Ezenkívül továbbra is felrója a magyar jogszabály területen kívüli hatályát. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Méregdrágán kelt el Rod Stewart egykori periszkópos Lamborghinije

Méregdrágán kelt el Rod Stewart egykori periszkópos Lamborghinije

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba