Tetszett a cikk?

A német Szövetségi Gyűlés (Bundestag) csütörtökön Berlinben elsöprő többséggel jóváhagyta, hogy az Európai Unió (EU) 2004-ben tíz új taggal - köztük Magyarországgal - bővüljön.

A jelen lévő képviselők közül 575-en szavaztak igennel, egy képviselő nemmel voksolt, négyen pedig tartózkodtak. Az Európai Unió és a tíz csatlakozó ország között április 16-án Athénban aláírt szerződést még a Szövetségi Tanácsnak, azaz a Bundesratnak, a német parlament felsőházának is ratifikálnia kell. Erre valószínűleg ősszel kerül sor.
A Bundestag csütörtöki ratifikációs vitájában minden frakció üdvözölte az Európai Unió eddigi legnagyobb szabású kiterjesztését. Joschka Fischer külügyminiszter a bővítést "Európa újraegyesülésének döntő lépéseként" méltatta.
A Bundestag a kormányzó szociáldemokraták és zöldek, valamint az ellenzéki liberálisok (FDP) szavazataival elvetette a kereszténypártoknak (CDU/CSU) azt a határozati javaslatát, amelyben ismét sürgették Csehországtól a Benes-dekrétumok törlését.
A gyűlés elvetette azt a CDU/CSU indítványt is, hogy kétharmados többséggel szavazzanak az EU bővítéséről. Fischer szerint ezzel Törökország majdani belépését szeretnék megakadályozni, mire Peter Hintze, a kereszténydemokraták Európa-politikai felelőse úgy érvelt: minden bővítési forduló előtt meg kell vizsgálni, hogy a kiterjesztéssel valóban jól jár-e Európa. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain