Tetszett a cikk?

A CNN információi szerint az amerikai kormány 48 órát adott a Charles Taylor libériai elnöknek arra, hogy távozzon a hatalomból. Taylor pénteken bejelentette, hogy lemond tisztségéről és távozik az országból, de csak a nemzetközi békefenntartó erők megérkezése után.

Távozása esetén Charles Taylor akár Nigériába is mehet, mivel a nyugat-afrikai ország beleegyezett abba, hogy menedéket ad neki. Taylor ezúttal feltehetően garanciát kapott arra, hogy nem adják ki Sierra Leonének. A Libériával szomszédos országban háborús bűnök címén ugyanis vádat emeltek ellene az ottani lázadók támogatása miatt. Nigéria már korábban is felajánlotta a menedéket, de a szóban forgó biztosítékok nélkül. A hírek szerint most Moammer el-Kadhafi líbiai vezető, Taylor régi szövetségese is bekapcsolódott az alkudozásokba.
George Bush amerikai elnök közölte: még nem döntött arról, hogy küldjön-e katonákat Libériába. Szerinte Taylor távozása az első lépés a helyzet stabilizálására. Washingtonban attól tartanak, hogy a júniusban kötött tűzszünet ellenére az ország kétharmadát ellenőrző felkelők addig nem teszik le a fegyvert, amíg Charles Taylor az országban van. A tűzszüneti egyezmény előírja Charles Taylor lemondását az elnöki tisztségről.
Charles Taylor pénteken leszögezte: először a békefenntartóknak kell bevonulniuk és csak azt követően távozik. A polgárháborúba süllyedt ország vezetője érthetetlennek nevezte, Washington miért ragaszkodik ahhoz, hogy már előtte elhagyja az országot.
Libériában három éve újultak ki a harcok a korábbi lázadóvezérből 1997-ben elnökké választott Taylor megdöntésére. A kisebb megszakításokkal már 14 éve folyó polgárháborúban 200 ezer ember vesztette életét. Taylor a szomszédos országokban is beavatkozott, szítva az ottani ellentéteket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Egy éve senki nem gondolta volna, hogy Tom és Jerry ekkorát robbant a mozikban

Egy éve senki nem gondolta volna, hogy Tom és Jerry ekkorát robbant a mozikban