Nem végleges hivatalos adatok szerint az ellenzékben lévő Intézményes Forradalmi Párt (PRI) nyerte a vasárnapi mexikói parlamenti választásokat Vicente Fox elnök Nemzeti Akciópártjával (PAN) szemben. A választásokon a szavazásra jogosultaknak 41 százaléka vett részt.

A mexikói szövetségi választási intézet elnöke által nyilvánosságra hozott eredményminta szerint a PRI a voksok 34, a PAN 30,5 százalékát kapta. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki párt 222-227, míg riválisa 148-158 képviselői helyet kaphat a parlamentben. Nagyot lépett előre az ország harmadik legnagyobb pártja, a baloldali Demokratikus Forradalom Pártja (PRD), amely a jövőben 93-100 mandátumot birtokolhat. A PRI továbbá az ország hat kormányzóságában megtartott választásokon négyben biztosította magának a kormányzói tisztséget.
Roberto Madrazo, a PRI elnöke pártját győztesnek nyilvánította, és felszólította Dox elnököt és a többi politikai erőt, hogy "együtt teremtsék meg a szükséges konszenzust a munkahelyteremtésekhez, a biztonsághoz és a gazdasági növekedéshez".
Vicente Fox felhívást intézett a mexikóiakhoz, hogy egyesüljenek egy igazi kongresszusi többség létrehozására. Bár az elnök közvetlenül nem ismerte el az ellenzék győzelmét, úgy vélekedett, hogy "ezúttal sem lesz egyetlen politikai erőnek sem többsége az alsóházban". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

A közmédiának mocskolódva, de végre sikerül beszámolnia honlapján az eseményekről

A közmédiának mocskolódva, de végre sikerül beszámolnia honlapján az eseményekről

Az adományozás nem lomtalanítás – hogyan adakozzunk jól?

Az adományozás nem lomtalanítás – hogyan adakozzunk jól?