Tetszett a cikk?

Nem végleges hivatalos adatok szerint az ellenzékben lévő Intézményes Forradalmi Párt (PRI) nyerte a vasárnapi mexikói parlamenti választásokat Vicente Fox elnök Nemzeti Akciópártjával (PAN) szemben. A választásokon a szavazásra jogosultaknak 41 százaléka vett részt.

A mexikói szövetségi választási intézet elnöke által nyilvánosságra hozott eredményminta szerint a PRI a voksok 34, a PAN 30,5 százalékát kapta. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki párt 222-227, míg riválisa 148-158 képviselői helyet kaphat a parlamentben. Nagyot lépett előre az ország harmadik legnagyobb pártja, a baloldali Demokratikus Forradalom Pártja (PRD), amely a jövőben 93-100 mandátumot birtokolhat. A PRI továbbá az ország hat kormányzóságában megtartott választásokon négyben biztosította magának a kormányzói tisztséget.
Roberto Madrazo, a PRI elnöke pártját győztesnek nyilvánította, és felszólította Dox elnököt és a többi politikai erőt, hogy "együtt teremtsék meg a szükséges konszenzust a munkahelyteremtésekhez, a biztonsághoz és a gazdasági növekedéshez".
Vicente Fox felhívást intézett a mexikóiakhoz, hogy egyesüljenek egy igazi kongresszusi többség létrehozására. Bár az elnök közvetlenül nem ismerte el az ellenzék győzelmét, úgy vélekedett, hogy "ezúttal sem lesz egyetlen politikai erőnek sem többsége az alsóházban". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről