Tetszett a cikk?

A korzikai választópolgárok vasárnap elutasították a sziget alkotmányos státusának megváltozatását felajánló kormányjavaslatot. A népszavazáson 50,98 százalékos többséggel győztek a "nem" szavazatok.

A népszavazást kezdeményező Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter elismerte, hogy a korzikaiak nem kívántak élni a földközi-tengeri sziget számára felajánlott "különleges területei egység" kínálta lehetőséggel. Közölte, hogy a kormány korábbi ígéretéhez híven tudomásul veszi a döntést, és érvényben hagyja a status quót. A korzikai mérsékelt nacionalisták vezetője, Jean-Guy Talamoni, aki az igen szavazatok mellett kampányolt, a kudarc egyik okaként jelölte meg a korzikai prefektus, Claude Erignac feltételezett gyilkosának elfogásáról a referendum küszöbén, péntek este bejelentett szenzációs hírt. Talamoni szerint Yvan Colonna foglyul ejtésének győzelemittas beharangozása után a nacionalisták számára vállalhatatlanná vált a kormány kezdeményezésének támogatása.
A párizsi kormányzat ajánlata a jelenleg egy régiót alkotó két korzikai megye összevonásával "különleges területi egységgé" kívánta volna nyilvánítani a szigetet. Az új adminisztratív egység új választások után felálló területi gyűlése szélesebb jogköröket kapott volna - elsősorban adókivetésben és a központtól származó területfejlesztési támogatások elosztásában -, mint elődje, és a párizsi ígéret szerint e támogatások jóval jelentősebbek lettek volna, mint a korábbiak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Legalább 13 halottja van egy kaliforniai horrorbalesetnek

Legalább 13 halottja van egy kaliforniai horrorbalesetnek

A BKK új vezére a HVG-nek: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormánydöntésekről nincs információnk

A BKK új vezére a HVG-nek: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormánydöntésekről nincs információnk