A Lindbergh bébi elrablása óta nem nyomoztak olyan alaposan és kitartóan az amerikai rendfenntartó erők, mint a negyvenes évek végén és az ötvenes évek elején az FBI Adolf Hitler után. A nemrégiben az internetes világhálón is közzétett több mint 700 oldalas szövetségi nyomozóhivatali akta bizonyítja: a legendásan gyanakvó J. Edgar Hoover FBI igazgatót nem győzték meg a Hitler 1945. április 30-ai öngyilkosságáról érkező elsősorban orosz jelentések. Több mint fél évszázaddal Hitler "kísértése" után ma Oszama bin Laden és Szaddám Huszein sorsa - ő a minap hangszalagon adott hírt magáról - foglalkoztatja a titkosszolgálatokat. Vajon mikor kerül elő hiteles információ róluk?

Az FBI mentségére legyen mondva, a második világháború után nemcsak az eleve szkeptikus hatóságok sejtettek összeesküvést Hitler öngyilkossága hátterében, hanem a közvélemény-kutatások szerint az amerikai lakosság mintegy kétharmada meg volt győződve arról, hogy a Führer él, virul és újabb háború terveit szövögeti. Így aztán még évekig lenyomoztak minden használhatónak vélt információt, bármilyen – akár már első hallásra – hihetetlennek tűnt is. Többen látták például 1946-ban Washingtonban ebédelni, egyesek szerint 1948-ban egy már mozgásban lévő New Orleans-i vonatkocsiból ugrott ki valamilyen fel nem fedett okból, mások pedig megesküdtek, Adolf Hitler vásárolt több száz hektárnyi földet Colorado államban. Az FBI többnyire akkurátusan leellenőrizte a bejövő, igencsak bő fantáziára valló Hitler-látomásokat, de persze volt olyan eset is, amikor már nekik sem volt energiájuk utánajárni a bejelentésnek: így például ma már kevéssé valószínű, hogy tényleg komolyan elindultak volna azon a szálon, amely szerint a Führer Londonban inaskodott. Mindenesetre az informátorokat egytől-egyig kikérdezték, s általában csak akkor folytatták a nyomozást, ha bebizonyosodott, hogy kellőképpen szavahihető a bejelentést tevő.
Így ma már tudni lehet, hogy az 1940-es évek végén sokáig nagyon komolyan vették egy St. Louis-i orvos információját, aki azt állította, hogy az Egyesült Államokban bélproblémákkal kezelte Hitlert. Azt pedig az FBI tudta, hogy a náci fővezér hasonló panaszoktól szenvedett. A bejelentések fő központja azonban egyhamar Argentína lett, ahol egyre-másra jelentek meg a Führer lehetséges, helyi rejtekhelyeiről szóló cikkek, így aztán természetszerűleg megnőtt az őt Dél-Amerikában látni vélők száma is. Az egyik legszenzációsabb hírt a kolumbiai El Tiempo című spanyol nyelvű hírlap közölte 1948. június 20-ai számában, amelyben arról számolt be, hogy Hitler tengeralattjárón egyenesen Bogotába hajózott. Nincs tehát min csodálkozni, ha ezt követően egyesek az Északi-tengeren egy jacht fedélzetén látták, míg mások az argentin partok mentén Eva Braun-t látták kikötni egy tengeralattjáróról.
A furcsa, szinte UFO-szerű Hitler-feltűnéseket némileg talán az is befolyásolta, hogy az 1945-ös jaltai konferencián Sztálin még azzal riogatta szövetségeseit, hogy Hitler megszökött. Sőt, még ezután is – jóllehet az oroszok később már nem tagadták Hitler öngyilkosságát – számos fontos információt visszatartottak, így például az 1945. május 2-án elvégzett boncolás adatairól a nyugat csak 1968-ban, Lev Bezsimenszkij szovjet újságíró könyvének angol fordításából értesülhetett. Igaz, némiképp feleslegesen, mert nem sokkal később a szerző is elismerte, hogy a kérdéses boncolási jegyzőkönyv – így például a benne olvasható egyik hiányzó heregolyóról szóló információ – hamis, ami újfent megkérdőjelezte Hitler 1945-ös halálát. Az ügyet többé-kevésbé megnyugtatóan végül csak 1973-ban tudták lezárni, amikor a szovjetek által rendelkezésre bocsátott fogsorröntgen alapján nyugati kutatók is arra a megállapításra jutottak: tényleg Hitler holttestét találták meg a berlini bunker előtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Kósa Lajos nem érez népharagot a túlóratörvény miatt

Kósa Lajos nem érez népharagot a túlóratörvény miatt

Busz és kisbusz ütközött, többen megsérültek

Busz és kisbusz ütközött, többen megsérültek

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének