Tetszett a cikk?

A Lindbergh bébi elrablása óta nem nyomoztak olyan alaposan és kitartóan az amerikai rendfenntartó erők, mint a negyvenes évek végén és az ötvenes évek elején az FBI Adolf Hitler után. A nemrégiben az internetes világhálón is közzétett több mint 700 oldalas szövetségi nyomozóhivatali akta bizonyítja: a legendásan gyanakvó J. Edgar Hoover FBI igazgatót nem győzték meg a Hitler 1945. április 30-ai öngyilkosságáról érkező elsősorban orosz jelentések. Több mint fél évszázaddal Hitler "kísértése" után ma Oszama bin Laden és Szaddám Huszein sorsa - ő a minap hangszalagon adott hírt magáról - foglalkoztatja a titkosszolgálatokat. Vajon mikor kerül elő hiteles információ róluk?

Az FBI mentségére legyen mondva, a második világháború után nemcsak az eleve szkeptikus hatóságok sejtettek összeesküvést Hitler öngyilkossága hátterében, hanem a közvélemény-kutatások szerint az amerikai lakosság mintegy kétharmada meg volt győződve arról, hogy a Führer él, virul és újabb háború terveit szövögeti. Így aztán még évekig lenyomoztak minden használhatónak vélt információt, bármilyen – akár már első hallásra – hihetetlennek tűnt is. Többen látták például 1946-ban Washingtonban ebédelni, egyesek szerint 1948-ban egy már mozgásban lévő New Orleans-i vonatkocsiból ugrott ki valamilyen fel nem fedett okból, mások pedig megesküdtek, Adolf Hitler vásárolt több száz hektárnyi földet Colorado államban. Az FBI többnyire akkurátusan leellenőrizte a bejövő, igencsak bő fantáziára valló Hitler-látomásokat, de persze volt olyan eset is, amikor már nekik sem volt energiájuk utánajárni a bejelentésnek: így például ma már kevéssé valószínű, hogy tényleg komolyan elindultak volna azon a szálon, amely szerint a Führer Londonban inaskodott. Mindenesetre az informátorokat egytől-egyig kikérdezték, s általában csak akkor folytatták a nyomozást, ha bebizonyosodott, hogy kellőképpen szavahihető a bejelentést tevő.
Így ma már tudni lehet, hogy az 1940-es évek végén sokáig nagyon komolyan vették egy St. Louis-i orvos információját, aki azt állította, hogy az Egyesült Államokban bélproblémákkal kezelte Hitlert. Azt pedig az FBI tudta, hogy a náci fővezér hasonló panaszoktól szenvedett. A bejelentések fő központja azonban egyhamar Argentína lett, ahol egyre-másra jelentek meg a Führer lehetséges, helyi rejtekhelyeiről szóló cikkek, így aztán természetszerűleg megnőtt az őt Dél-Amerikában látni vélők száma is. Az egyik legszenzációsabb hírt a kolumbiai El Tiempo című spanyol nyelvű hírlap közölte 1948. június 20-ai számában, amelyben arról számolt be, hogy Hitler tengeralattjárón egyenesen Bogotába hajózott. Nincs tehát min csodálkozni, ha ezt követően egyesek az Északi-tengeren egy jacht fedélzetén látták, míg mások az argentin partok mentén Eva Braun-t látták kikötni egy tengeralattjáróról.
A furcsa, szinte UFO-szerű Hitler-feltűnéseket némileg talán az is befolyásolta, hogy az 1945-ös jaltai konferencián Sztálin még azzal riogatta szövetségeseit, hogy Hitler megszökött. Sőt, még ezután is – jóllehet az oroszok később már nem tagadták Hitler öngyilkosságát – számos fontos információt visszatartottak, így például az 1945. május 2-án elvégzett boncolás adatairól a nyugat csak 1968-ban, Lev Bezsimenszkij szovjet újságíró könyvének angol fordításából értesülhetett. Igaz, némiképp feleslegesen, mert nem sokkal később a szerző is elismerte, hogy a kérdéses boncolási jegyzőkönyv – így például a benne olvasható egyik hiányzó heregolyóról szóló információ – hamis, ami újfent megkérdőjelezte Hitler 1945-ös halálát. Az ügyet többé-kevésbé megnyugtatóan végül csak 1973-ban tudták lezárni, amikor a szovjetek által rendelkezésre bocsátott fogsorröntgen alapján nyugati kutatók is arra a megállapításra jutottak: tényleg Hitler holttestét találták meg a berlini bunker előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Egy krónikus betegnek 160 kilométert kellene utaznia a hétvégi oltásért, van, akinek még ennél is többet

Egy krónikus betegnek 160 kilométert kellene utaznia a hétvégi oltásért, van, akinek még ennél is többet

Új ikonok érkeznek a Windows 10-be, de más újítás is várható

Új ikonok érkeznek a Windows 10-be, de más újítás is várható