Tetszett a cikk?

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) rotterdami közgyűlésén 55 ország parlamenti képviselői értékelik újra a szervezet helyét és szerepét a NATO, illetve EU-bővítés fényében. AZ EBESZ-közgyűlés Fehéroroszországot elítélő határozata miatt a volt szovjet utódállam küldöttei kivonultak a tanácskozásról.

A magyar küldöttséget Hárs Gábor (MSZP), az országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke vezette, tagjai voltak még Balla Mihály (Fidesz) és Fazakas Szabolcs (MSZP). Mint Hárs Gábor az MTI-nek elmondta, a teljes ülés keddi napján elmondott felszólalásában kifejtette, hogy arra kell összpontosítani, miben tud többet vagy mást adni e szervezetekhez képest az EBESZ. Itt elsősorban az államok emberi jogi teljesítménye, a választások megfigyelése áll előtérben. Hárs elmondta, hogy a magyar kormány jónak látná, ha az EBESZ képviseletei átalakulnának igazi diplomáciai missziókká.
Amerikai kezdeményezésre kétoldalú megbeszélés volt Rotterdamban a Christopher Smith, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke és a Hárs Gábor vezette amerikai és magyar küldöttség között. Az amerikaiak felkérték a magyar felet, hogy csatlakozzon az antiszemitizmus leküzdésére indított amerikai-német kezdeményezéshez.
Fehéroroszország belső helyzetéről, a demokrácia hiányáról ezúttal is élénk vita folyt a parlamenti közgyűlésben. Az ország parlamenti küldötteit két éve kizárták a közgyűlésről, idén februárban visszavették őket, hogy a párbeszéd ne szakadjon meg. Egy e célra alakult munkacsoport kidolgozott egy 30 pontos határozattervezetet. Ez megállapította, hogy Fehéroroszországban nem történt előrelépés a demokratizálódás felé. A határozat körül élénk vita bontakozott ki a többség és az orosz, valamint más szovjet utódállamok küldöttségei között. A szótöbbséggel elfogadott határozat után a hivatalos fehérorosz küldöttség elhagyta a termet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medián: Hadházy Ákos nyerné a zuglói előválasztást

Medián: Hadházy Ákos nyerné a zuglói előválasztást

Hiros.hu: Leállt a kecskeméti Mercedes-gyár

Hiros.hu: Leállt a kecskeméti Mercedes-gyár

Videó: Addig bosszantotta a teknős az oroszlánokat, hogy azok inkább leléptek

Videó: Addig bosszantotta a teknős az oroszlánokat, hogy azok inkább leléptek