Tetszett a cikk?

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök lemondott a Fatah központi bizottságában betöltött tisztségéből, a testület azonban egyhangúan elutasította a lemondást. Közben Izrael kifejezte: nem ér semmit a tűzszünet, ha a Palesztin Hatóság nem szereli le a szélsőséges szervezeteket.

Abbász hétfőn levélben nyújtotta be lemondását Jasszer Arafat palesztin elnöknek az Izraellel folytatott tárgyalások kapcsán a palesztin vezetésben kialakult nézeteltérés miatt - jelentette az AP amerikai hírügynökség. Izrael szerint semmit sem ér a szélsőséges palesztin szervezetek által múlt vasárnap bejelentett tűzszünet, és a velük való leszámolásra szólította fel a Palesztin Hatóságot. Raanan Giszin, az izraeli miniszterelnök szóvivője kedden kijelentette: a tűzszünet nem helyettesítheti a terrorista infrastruktúra felszámolására irányuló, megalkuvás nélküli akciókat, egyben pedig felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy a rendezést célzó útitervnek megfelelően hajtsa végre a szélsőséges csoportok leszerelését. Amennyiben nem szűnnek meg a terrorcselekmények, és nem történik meg a szélsőségesek leszerelése, akkor Izrael fogja azt megtenni - jelentette ki az izraeli kormányfő szóvivője.
Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök - belső válságra hivatkozva - elhalasztotta szerdára tervezett találkozóját Ariel Saron izraeli kormányfővel - közölték kedden palesztin források. Mint a Reuters írta, a Fatah központi bizottságának keddre virradóra tartott ülésén nézeteltérések merültek fel a palesztin vezetésben.
Közben kedden az Iszlám Dzsihád magára vállalta a Tel-Avivtól észak-keletre lévő Kfar Szabában hétfőn este végrehajtott támadást. Ezt a szélsőséges szervezet az AP amerikai hírügynökséghez eljuttatott faxában adta hírül. Az üzenet újabb merényleteket helyezett kilátásba, amennyiben Izrael nem bocsát szabadon nagyobb számban palesztin foglyokat. A merényletnek egy áldozata volt és életét vesztette az akciót végrehajtó 22 éves palesztin is.
A merénylet ellenére az Iszlám Dzsihád kedden közölte, hogy a szervezet tartani kívánja magát a múlt vasárnap meghirdetett tűzszünethez. Ezt Mohammed al-Hindi, a szervezet egyik vezetője jelentette ki. Hozzátette: ha sor került tűzszünetet sértő akcióra, akkor az csupán válasz az izraeliek által végrehajtott támadásokra. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Megvan az idei Év Autója

Megvan az idei Év Autója