Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök lemondott a Fatah központi bizottságában betöltött tisztségéből, a testület azonban egyhangúan elutasította a lemondást. Közben Izrael kifejezte: nem ér semmit a tűzszünet, ha a Palesztin Hatóság nem szereli le a szélsőséges szervezeteket.

Abbász hétfőn levélben nyújtotta be lemondását Jasszer Arafat palesztin elnöknek az Izraellel folytatott tárgyalások kapcsán a palesztin vezetésben kialakult nézeteltérés miatt - jelentette az AP amerikai hírügynökség. Izrael szerint semmit sem ér a szélsőséges palesztin szervezetek által múlt vasárnap bejelentett tűzszünet, és a velük való leszámolásra szólította fel a Palesztin Hatóságot. Raanan Giszin, az izraeli miniszterelnök szóvivője kedden kijelentette: a tűzszünet nem helyettesítheti a terrorista infrastruktúra felszámolására irányuló, megalkuvás nélküli akciókat, egyben pedig felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy a rendezést célzó útitervnek megfelelően hajtsa végre a szélsőséges csoportok leszerelését. Amennyiben nem szűnnek meg a terrorcselekmények, és nem történik meg a szélsőségesek leszerelése, akkor Izrael fogja azt megtenni - jelentette ki az izraeli kormányfő szóvivője.
Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök - belső válságra hivatkozva - elhalasztotta szerdára tervezett találkozóját Ariel Saron izraeli kormányfővel - közölték kedden palesztin források. Mint a Reuters írta, a Fatah központi bizottságának keddre virradóra tartott ülésén nézeteltérések merültek fel a palesztin vezetésben.
Közben kedden az Iszlám Dzsihád magára vállalta a Tel-Avivtól észak-keletre lévő Kfar Szabában hétfőn este végrehajtott támadást. Ezt a szélsőséges szervezet az AP amerikai hírügynökséghez eljuttatott faxában adta hírül. Az üzenet újabb merényleteket helyezett kilátásba, amennyiben Izrael nem bocsát szabadon nagyobb számban palesztin foglyokat. A merényletnek egy áldozata volt és életét vesztette az akciót végrehajtó 22 éves palesztin is.
A merénylet ellenére az Iszlám Dzsihád kedden közölte, hogy a szervezet tartani kívánja magát a múlt vasárnap meghirdetett tűzszünethez. Ezt Mohammed al-Hindi, a szervezet egyik vezetője jelentette ki. Hozzátette: ha sor került tűzszünetet sértő akcióra, akkor az csupán válasz az izraeliek által végrehajtott támadásokra. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba