Tetszett a cikk?

A Fehér Ház úgy döntött, hogy a nemzetközi humanitárius szervezetek kikapcsolásával, közvetlenül a Palesztin Hatóságnak fog segélyt nyújtani szociális programok finanszírozásához.

A Washington Post szerdai számának kongresszusi forrásokra hivatkozó beszámolója ezt jelentős politikai elmozdulásnak minősítette, amely Mahmúd Abbász új palesztin kormányfőt hivatott támogatni abban, hogy ellensúlyozza a Hamász és más szélsőséges szervezetek által nyújtott szociális szolgáltatásokat a palesztin közvélemény megnyeréséért folyó küzdelemben. Az induló összeg csak 20 millió dollár, de annál nagyobb a jelképes értéke, palesztinok ugyanis eddig csak az ENSZ vagy nem kormányszintű szervezetek közbeiktatásával részesültek amerikai segélyben. George Bush amerikai elnök most a korlátok eltávolítását kéri a kongresszustól.
Szalám Fajjád palesztin pénzügyminiszter szenvedélyesen sürgette a közvetlen amerikai segélyeket Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadónál, aki nemrég járt a térségben. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője már július elején jelezte, hogy a kormány a Palesztin Hatóság közvetlen segélyezésének a lehetőségét mérlegeli. A kormány a lap szerint keményen győzködi a közvetlen segély szükségességéről Izrael hagyományos kongresszusi támogatóit és a zsidó szervezeteket. "Úgy hisszük, a palesztinok jóléte egyenlő Izrael biztonságával. Az egyedüli aggodalmunk, hogy a pénz ne jusson el a terroristákhoz" - idézett a lap egy Izrael-barát lobbistát.
A közvetlen segély a terv szerint egyenesen Szalám Fajjád palesztin pénzügyminiszterhez kerülne. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt tisztségviselője jó benyomást tett mind az amerikaiakra, mind az izraeliekre a pénzügyi-számviteli fegyelmet erősítő reformjaival. Minisztériumában egyébként a Deloitte and Touche szakértői tartják rajta szemeiket a palesztin számlákon. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Marabu Féknyúz: Gyorsan érnek a mai gyerekek

Marabu Féknyúz: Gyorsan érnek a mai gyerekek

Ez az utóbbi idők legmenőbb számítógépe, a repülésrajongók imádni fogják

Ez az utóbbi idők legmenőbb számítógépe, a repülésrajongók imádni fogják