Tetszett a cikk?

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök menesztette Gennagyij Novickij miniszterelnököt és Alekszandr Popkov miniszterelnök-helyettest. Lukasenko, akit a nyugati világ nem tekint partnernek a szovjet időket idéző módszerei miatt, korábban fenyegetőzött már a kormány menesztésével is, ha az - mint mondta - nem képes lendületet adni a gazdaság növekedésének.

A miniszterelnök és helyettese mellett az elnök Mihail Ruszij mezőgazdasági minisztert is felállította , aki azzal indokolta lépését, hogy nem hatékony a kormány munkája, a miniszterek nem hajtották végre a kormányzati bürokrácia csökkentésére hozott határozatokat. Az indokok között szerepel még, hogy a kabinet az idevágó elnöki utasítás ellenére sem fizette ki teljesen a mezőgazdasági termelőknek járó állami tartozásokat, és a kormányhivatalok hamis adatokat szolgáltattak az államfőnek a gazdasági folyamatokról.
A fehérorosz elnök többször fenyegetőzött már az egész kormány menesztésével, amiért az nem képes úrrá lenni a gazdasági nehézségeken, nem tud lökést adni a gazdasági növekedésnek. Lukasenko most is további leváltásokat helyezett kilátásba. Mint mondta, az idén harmadrészben megújítja a kormány összetételét.
Lukasenko, akit Nyugaton számos bírálat ér a gazdasági reformok elmaradása, valamint a politikai ellenzék és a sajtó tevékenységének szigorú korlátozása miatt, szovjet típusú, államilag irányított gazdasági rendszert működtet Fehéroroszországban. A miniszterelnök posztját Szergej Szidorszkij eddigi első miniszterelnök-helyettes vette át. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Komoly szigorításokról értesült az Index

Komoly szigorításokról értesült az Index