Tetszett a cikk?

Az iszlám vallási tanítóknak a malajziai Putrajayában rendezett nemzetközi konferenciáján a részvevők élesen bírálták az iszlám szélsőségesek tevékenységét és a különböző vallások "értelmetlen ellenségeskedését". A vallási vezetők egyben kifogásolták, hogy az iszlámot időnként a terrorizmussal hozzák összefüggésbe.

A különböző vallások híveinek együtt kell működniük, ahelyett, hogy értelmetlen konfliktusokba és ellenségeskedésekbe keverednek egymással - vélekedett Mohamed Szajed Tantavi sejk, a kairói al-Azhar mecset, a szunnita iszlám legfőbb vallási-szellemi központjának imámja. Tantavi sejk a konferencia mintegy 800 iszlám tanítója és 34 ország vallási szervezeteinek vezetői előtt elmondta: nem látja értelmét a civilizációk közötti összetűzéseknek. Szerinte a muzulmán nemzeteknek "szívélyesen ki kellene tárniuk karjaikat mindazok felé, akik békében szándékoznak velük élni", és a muzulmánoknak el kell utasítaniuk az ártatlanokkal szembeni erőszakot.
Huszam Karakirah sejk, egy libanoni muzulmán segélyszervezet vezetője felszólalásában hangsúlyozta: az iszlám vallás tekintélyén csorbát ejtettek a szélsőségesek, akik az iszlám jelszavai mögé rejtőzve olyan tetteket követtek el, amelyeknek semmi közük sincs az iszlám igazi tanításaihoz. A sejk javaslatot tett arra, hogy a szélsőségesek könyveit tiltsák be, és tüntessék el a mecsetek, iskolák, egyetemek és könyvtárak könyvespolcairól. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye

Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről