Megérkezett csütörtök este Bagdadba az iraki magyar szállító kontingens kitelepülését előkészítő hattagú csoport. A csapat a jövő héten utazó mintegy 50 fős előkészítő csoport, illetve a főerő táborozásához, elhelyezéséhez szükséges teendőket végzi.

Isaszegi János, a Magyar Honvédség Összhaderonemi Hadmuveleti Csoportja parancsnokának ismertetése szerint a katonák egy AN-26-os szállítórepülővel csütörtökön reggel indultak el Szolnokról, és Törökországon át két leszállással érték el az iraki fővárost. Innen a nemzetközi erők biztosításával pénteken jutnak el Al Hillahba, ahol a magyar kontingens tábora lesz.
A hat katona csatlakozik egy már kint tartózkodó logisztikus társukhoz. A csapat a jövő héten utazó mintegy 50 fős előkészítő csoport, illetve a főerő táborozásához, elhelyezéséhez szükséges teendőket végzi. Az összesen 300 fős magyar kontingens többi katonája a tervek szerint augusztus közepén utazik és szeptemberben kezdi meg munkáját.
A magyar szállító zászlóalj tábora Babilontól 10 kilométerre található, ahol lengyel és bolgár katonákkal laknak majd együtt, s lengyel parancsnokság alatt teljesítenek szolgálatot. Kezdetben sátrakban laknak a katonák, mindaddig, míg az amerikaiak helyre nem hozzák a helyszínen lévő laktanya épületeit.
Közben az amerikai szenátus arra ösztönzi George W. Bush elnököt, hogy vonja be a NATO-t és az ENSZ-t az iraki békefenntartásba és az újjáépítésbe. Az egyhangúlag elfogadott ajánlásában a szenátus támogatásáról biztosította az Irakban folytatott amerikai műveleteket, és hangsúlyozta: az Egyesült Államok érdeke, hogy tovább küzdjön egy "békés, stabil és egységes Irak megteremtéséért". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV