Tetszett a cikk?

Megérkezett csütörtök este Bagdadba az iraki magyar szállító kontingens kitelepülését előkészítő hattagú csoport. A csapat a jövő héten utazó mintegy 50 fős előkészítő csoport, illetve a főerő táborozásához, elhelyezéséhez szükséges teendőket végzi.

Isaszegi János, a Magyar Honvédség Összhaderonemi Hadmuveleti Csoportja parancsnokának ismertetése szerint a katonák egy AN-26-os szállítórepülővel csütörtökön reggel indultak el Szolnokról, és Törökországon át két leszállással érték el az iraki fővárost. Innen a nemzetközi erők biztosításával pénteken jutnak el Al Hillahba, ahol a magyar kontingens tábora lesz.
A hat katona csatlakozik egy már kint tartózkodó logisztikus társukhoz. A csapat a jövő héten utazó mintegy 50 fős előkészítő csoport, illetve a főerő táborozásához, elhelyezéséhez szükséges teendőket végzi. Az összesen 300 fős magyar kontingens többi katonája a tervek szerint augusztus közepén utazik és szeptemberben kezdi meg munkáját.
A magyar szállító zászlóalj tábora Babilontól 10 kilométerre található, ahol lengyel és bolgár katonákkal laknak majd együtt, s lengyel parancsnokság alatt teljesítenek szolgálatot. Kezdetben sátrakban laknak a katonák, mindaddig, míg az amerikaiak helyre nem hozzák a helyszínen lévő laktanya épületeit.
Közben az amerikai szenátus arra ösztönzi George W. Bush elnököt, hogy vonja be a NATO-t és az ENSZ-t az iraki békefenntartásba és az újjáépítésbe. Az egyhangúlag elfogadott ajánlásában a szenátus támogatásáról biztosította az Irakban folytatott amerikai műveleteket, és hangsúlyozta: az Egyesült Államok érdeke, hogy tovább küzdjön egy "békés, stabil és egységes Irak megteremtéséért". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Német lap: Nem biztos, hogy a kínai vakcina kihúz minket a bajból

Német lap: Nem biztos, hogy a kínai vakcina kihúz minket a bajból