Konkrét eredmények nélkül ért véget az izraeli védelmi miniszter és a palesztin belbiztonsági államminiszter tegnap esti megbeszélése, amelyen a békefolyamatról tárgyaltak. Mindemellett pénteki izraeli lapértesülés szerint Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke a palesztin nép érdekeinek elárulásával vádolta miniszterelnökét, Mahmúd Abbászt. Ariel Saron pedig arra szólította fel az EU-tagállamokat, hogy Arafat helyett inkább Abbászt támogassák.

Az izraeli közszolgálati rádió beszámolója szerint Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter szorgalmazta, hogy a palesztin biztonsági szervek tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a terrorizmus visszaszorítására, ellenkező esetben lehetetlen továbblépni a békefolyamatban. Az izraeli védelmi miniszter szerint a Palesztin Hatóságnak most kell lépnie, még mielőtt a terrorszervezetek újabb erőre kapnak, s megpróbálják szabotálni a békefolyamatot. Mohamed Dahlán palesztin belbiztonsági államminiszter újólag arra kérte Izraelt, hogy nagy számban bocsásson szabadon palesztin foglyokat, hogy a lakosság a gyakorlatban lássa a békefolyamat eredményeit, s támogassa a palesztin vezetést.
Izraeli lapértesülések szerint Jasszer Arafat csütörtökön kirohanást intézett a palesztin kormányfő ellen, amikor megbeszélést folytatott Terje Roed-Larsen közel-keleti ENSZ-különmegbízottal. A Háárec című izraeli napilap szerint Arafat kijelentette, hogy Abbász úgy viselkedik, mint egy kezdő, aki nem tudja, mit tesz. Arafat Abbász elleni kirohanása folytatása annak a támadássorozatnak, amely a palesztin vezető irányítása alatt álló Fatah mozgalom központi bizottságának hétfő éjszakai ülésén kezdődött. Az ülést követően Abbász lemondott a Fatahban betöltött tisztségéről, és felajánlotta távozását a kormány éléről. Ezt Arafat és a testület elutasította ugyan, de az izraeli lap megállapítása szerint a hatalmi harc változatlan erővel folytatódik a palesztin vezetésen belül.
Ariel Saron izraeli miniszterelnök arra kérte pénteken az Európai Unió országait, hogy legyenek kormányának partnerei Jasszer Arafat elszigetelésében. A kormányfő - a Corriere della Sera című olasz lapnak adott nyilatkozatában - felszólította az EU-tagállamokat, hogy vonják meg Arafattól az anyagi segítséget, s inkább Mahmúd Abbász palesztin kormányfőt részesítsék támogatásban, mert - mint mondta - ezzel előmozdíthatják a közel-keleti béke ügyét. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók