Tetszett a cikk?

Az aradi polgármester szerint magyarországi közalapítványok támogatásával idén októberben megvalósulhat az aradi Szabadság-emlékmű helyreállítása, miután több közalapítvány anyagilag támogatja a műemlék újraállításának tervét.

A Krónika című erdélyi lap pénteki számában Bognár Levente aradi alpolgármester elmondta: Medgyessy Péter magyar miniszterelnök arról tájékoztatta az erdélyi Partium magyarságának képviselőit a csütörtökön Budapesten rendezett találkozón, hogy különböző, műemlékvédelemmel foglalkozó magyarországi közalapítványok összesen 70 millió forinttal támogatják az aradi emlékmű újraállításának tervét. Ebből az összegből megvalósulhat a szoborcsoport restaurálása, valamint a helyszínként kijelölt Tűzoltó tér felújítása. Így az elképzeléseknek megfelelően idén október 6-án leleplezhetik a Szabadság-szobrot a Maros-parti város központjában.
A Szabadság-emlékművet 1890-ben állították fel az 1849-ben Aradon kivégzett 13 vértanú tábornok emlékére. 1925-ben a román kormány rendeletére lebontották, darabjait a katonai laktanyaként szolgáló aradi várba szállították. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyhetes razzia jön az utakon – főleg a biztonsági öv használatát nézik

Egyhetes razzia jön az utakon – főleg a biztonsági öv használatát nézik

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik

Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik