Tetszett a cikk?

A német parlament felsőháza, a Bundesrat pénteken egyhangúlag igennel szavazott arra, hogy 2004. május elsején tíz taggal - köztük Magyarországgal - bővüljön az Európai Unió. A Bundesrat egyidejűleg megszavazta azt is, hogy a NATO-hoz hét új tag csatlakozzon.

Ezzel az aktussal befejeződött az április 16-án Athénban aláírt szerződéscsomag parlamenti ratifikációja Németországban. Egy héttel ezelőtt a képviselőház, a Bundestag szavazott elsöprő többséggel a tíz ország felvétele mellett.
A ratifikációs törvényt még alá kell írnia a szakminiszternek, a kancellárnak, a szövetségi elnöknek, s meg jelennie a hivatalos közlönyben is. A pénteki felsőházi ratifikáción jelen voltak a csatlakozó országok berlini nagykövetei. A Bundesrat egyidejűleg megszavazta azt is, hogy a NATO hét új taggal bővüljön. Ehhez a Bundestag már korábban hozzájárulását adta.
A felsőház soros elnöke, Szász-Anhalt kormányfője, Wolfgang Böhmer név szerinti szavazásra szólította fel a 16 tartomány miniszterelnökét, a tartomány nevének elhangzása után sorra-rendre igenlő válasz érkezett.
Böhmer rövid nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és a NATO mostani bővítésével végérvényesen lezárul a vasfüggöny eltávolításának folyamata. Szerinte lezárul az a szakasz is, amely 1953-ban a kelet-németországi munkászendüléssel kezdődött, az 1956-os magyarországi népfelkeléssel folytatódott, majd 1989-ben a berlini fal először jelképes, majd tényleges lebontásával tetőződött be. A bővítés esélyt nyújt arra, hogy "béke, szabadság, biztonság és jólét legyen Európában". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóta W.: Az új miniszterelnök

Tóta W.: Az új miniszterelnök

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete

Foci-Eb: Bilbao nem vállalta nézők beengedését, elvették tőle a rendezést

Foci-Eb: Bilbao nem vállalta nézők beengedését, elvették tőle a rendezést